Kada je vrijeme za prvi spolni odnos nakon poroda carskim rezom? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kada je vrijeme za prvi spolni odnos nakon poroda carskim rezom?

Kada se razgovara o seksualnim odnosima nakon poroda, obično se misli na posljedice vaginalnog poroda, no što je sa ženama koje su dijete na svijet donijele carskim rezom

Kada je pravo vrijeme za prvi seksualni odnos nakon carskog reza, upitali smo ginekologinju Jadranku Belan Žuklić s Ginekološkog odjela bjelovarske Opće bolnice.

“Carski rez se ubraja u velike operativne zahvate pri čemu se izvodi rez kroz cijelu trbušnu stijenku u kojoj se nalaze koža, potkožno masno tkivo, fascije i mišići, potrbušnica te stijenka maternice. “, napominje dr. Belan Žuklić te pojašnjava kako sve te strukture moraju ponovno zacijeliti. U svim strukturama se nalaze završeci živaca koji se presijecaju tijekom operacijskog zahvata.

Osjetljivost na dodire nakon carskog reza?

U području reza može pojaviti prolazno, ali i dugotrajnije peckanje, žarenje, trnjenje ili rjeđe neosjetljivost dijela kože, a te neugodne senzacije se mogu pojačati dodirivanjem ili pritiskom tijekom spolnog odnosa. ” Potrebno je isprobati položaje u kojima je manje dodirivanje i pritisak na donji dio trbuha. Fascije trbušne stijenke povezane su s fascijama zdjeličnih mišića te se bol od carskog reza može projicirati i prema međici, kostima zdjelice i leđima.” savjetuje dr. Belan Žuklić

Kada se upustiti u seks nakon carskog reza?

“Obzirom da cijeljenje i oporavak nakon operacije na trbuhu dulje traje, da žene dvostruko češće osjećaju bol pri prvom spolnom odnosu, dulje traju lohije i veći je rizik infekcija nego nakon spontanog vaginalnog porođaja, spolni odnos nakon carskog reza ne preporučuje se barem 4 – 6 tjedana.” zaključuje dr. Belan Žuklić.

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo