Zdravlje

Zdravlje

Kako izgleda ‘normalan’ menstrualni ciklus u 30-tim, 40-tim i 50-tim godinama? Upitali smo ginekologinju…

Shutterstock

Tijekom godina ćete doživjeti ili ste doživjele određene promjene u menstrualnom ciklusu, posebno zato što je menstruacija direktno povezana s hormonima.

Kada žena kroči u tridestete  štošta se zbiva u njenom životu… Na krilima tridesetih istovremeno dolaze neke neočekivane tjelesne promjene koje nas natjeraju da se zapitamo – što se događa i čime smo to zaslužile?

30-te i promjene u ciklusu

U 30-tim menstrualni ciklus počinje “divljati “. Dolazi do prirodnog pada razine estrogene i progesterone zbog čega ciklus može postati duži ili kraći, a menstruacija može kasniti po nekoliko dana ili doći ranije, a isto može postati  bolnija ili bezbolnija.

U tridesetima se posjetom ginekologu dijagnosticiraju benigni poremećeji kao miomi, polipi koji mogu biti razlog promjenama u menstrualnom ciklusu, odnosno učiniti ga bolnim ili obilnijim mjesečnicama.

U ovim godinama žene u današnje vrijeme planiraju obitelj i ostvaruju trudnoću.

Danas neke žene u srednijm tridesetima imaju simptome suhoće rodnice, valunge, problem s spavanjem i česte vaginalne infekcije odnosno ulaze u prijelaznu fazu prije menopauze – perimenopauzu. U suradnji s ginekologom simptomi se mogu kontrolirati.

Papa test nije metoda detekcije raka jajnika koji se često otkriva prekasno! 9 činjenica koje morate znati

40-te i promjene ciklusu

Četrdesete za većinu žena znače početak predmenopauze, faze u kojoj se tijelo priprema na potpuni prekid menstruacije i koja može trajati i do deset godina. Hormonalne promjene u ovoj fazi uzrokuju neredovite cikluse, blago krvarenje između mjesečnica, jače grčeve i snažnije simptome PMS-a.

U ovim godinama se može dogoditi da mjesečnica jedno vrijeme (1-2 mjeseca) uopće ne dođe ili  dolazi češće i traje duže.

Naravno da su i za ove promjene odgovorni naši hormoni, progesteron i estrogen čije razine u ovim godinama variraju unutar menstrualnog ciklusa.

Hormonalne promjene mogu izazvati nepravilnosti u ovulaciji, što znači da periodi između menstruacije mogu biti veći, obilnija krvarenja i dulje trajanje PMS-a.  Samo nemojte zaboraviti, čak i ako je ovulacija nepravilna još uvijek možete zatrudnjeti.

Zbog variranja hormona osjećati ćemo se kao u pubertetu što se tiče prištića i akni.

Pojačavaju se valunzi, noćno znojenje odnosno simptomi perimeopauze koje su česti u ovim godinama. Vrijeme svih tih promjena se ne može odrediti već govorimo o vremenu od 5-10-12 godina prije nego uđemo u menopauzu.

Što se događa vašem tijelu ako 30 dana niste bili aktivni? Od slabljenja srca do opadanja imuniteta…

50-te i promjene u ciklusu

Ulaskom u 50-te velik broj žena je u menopauzi tj. nemaju više menstruacije. Simptomi  valunga, noćnih znojena, problema s spavanjem  su izrazito rijetki. Posljedice nedostatka  estrogena očituju se kao urogenitalna atrofija, promjene na koži i kosi, smanjuje se libido  i pad kongnitivnih funkcija.

Zbog izrazitog stanjenja sluznice javljaju se tegobe u vidu suhoće, svrbeža i žarenja rodnice. Česti su vaginalni iscjetci kao posljedica infekcija različitim uzročnicima. Spolni odnosi zbog svega navedenog postaju bolni. Što se tiče urinarnih tegoba, one su najčešće predstavljene u vidu učestalog, hitnog (često i noćnog) mokrenja praćenog bolom kao posljedicom čestih infekcija. Oseporoza još jedna od posljedica pada razine hormona .

Zaključak

Sve su ove promjene u našim godinama su  normalne , a poznavanjem svog ciklusa najbolje ćemo znati kada se događa nešto neuobičajeno I kad je trenutak posjetiti ginekologa. Treba uživati u svakoj etapi života jer ima puno lijepih stvari osim ovih promjena u ciklusu.

Autor: dr. med. Natalija Beljo, spec. ginekologije i opstetricije

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo