Zdravlje

Zdravlje

Liječenje nepravilnosti na stanicama vrata maternice

Prekriži rak vrata maternice
Većina nepravilnosti na stanicama vrata maternice prolazi sama od sebe, bez liječenja. Katkada, ako ne prođu ili su višega stupnja, treba ih odstraniti kako se ne bi razvio rak vrata maternice. To se može obaviti na nekoliko načina.

Krioterapija

Pri krioterapiji se mala metalna pločica ohladi do temperature niže od ledišta i stavi na vrat maternice da zamrzne i odstrani mjesto promjena stanice. Krioterapija se može obavljati u nekim ginekološkim ambulantama i na bolničkim ginekološkim odjelima. Gotovo je bezbolna i lokalna anestezija obično nije potrebna.

Lasersko odstranjivanje

Pri tom se postupku laserom zagriju mjesto promjena stanice tako da ispare. Liječenje laserom obično se obavlja na bolničkim ginekološkim odjelima, u lokalnoj anesteziji, pa nije bolno.

Dijatermija omčom

Dijatermija omčom (naziva se i LEEP ili LLETZ), danas je najuobičajeniji i najjednostavniji način liječenja. Mjesto promjene se uklanjaju malom žičanom omčom, zagrijanom električnom strujom. Dijatermija omčom može se obavljati u nekim ginekološkim ambulantama i na bolničkim ginekološkim odjelima. Obavlja se u lokalnoj anesteziji i nije bolna.

Konizacija

Konizacija se obavlja tako da se s vrata maternice odreže dio tkiva u obliku stošca. To se može obaviti žičanom omčom (vidjeti gore opisanu dijateremiju omčom), laserom ili posebnim nožem. Postupak se može obaviti u lokalnoj ili u općoj anesteziji. Obavlja li se u općoj anesteziji, pacijentica će možda morati ostati o bolnici preko noći.

Njega nakon liječenja

Nakon obavljenog postupka možete očekivati krvav iscjedak tijekom otprilike iduća 3 do 4 tjedna. Tijekom tog razdoblja morate:

  • stavljati uloške, ne tampone,
  • izbjegavati veće fizičke napore,
  • suzdržavati se od spolnih odnosa tijekom mjesec dana, a još mjesec dana imati odnose samo uz korištenje kondoma, dok područje ne zacijeli

Liječenje promjena na vratu maternice obično je vrlo uspješno i većina žena više neće imati nikakvih poteškoća. Kod malog broja žena nalazi Papa testa i dalje neće biti uredni, a nekima će trebati dalje liječenje. Stoga je vrlo važno da Papa test obavljate redovito, vjerojatno i da ponovite kolposkopiju, dok vam liječnik ne kaže da to više nije potrebno.

Obično, liječenje promjena na vratu maternice ne remeti spolne odnose i reproduktivno zdravlje.


www.CervicalCancerPetition.eu

Ususret Europskom tjednu borbe protiv raka vrata maternice

 

 kkk

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo