Zdravlje

Zdravlje

Liječenje raka dojke izaziva dugoročnu bol

Žene koje prolaze kroz konvencionalne tretmane liječenja raka dojke osjećaju bol dugo nakon završetka terapije. Otkrilo je to najnovije dansko istraživanje objavljeno u časopisu američkog Medicinskog udruženja.

Mastektomija, tretmani zračenjem, kemoterapija, operacije očuvanja dojki i disekcija limfnih čvorova samo su neki od tretmana kroz koje su prošle oboljele pacijentice.

bolU istraživanju je sudjelovalo više od 3.000 žena koje su se popunjavanjem upitnika izjasnile o pojavi i vrsti boli, najčešćim bolnim mjestim, učestalosti njenog pojavljivanja i težini simptoma. Rezultati istražvanja su pokazali kako se bol pojavila kod gotovo 50 posto pacijentica i to u jednom ili više područja. Alarmantna je i činjenica kako je više od polovice ispitanih žena osjetilo umjerenu do tešku bol. Ona je 80 posto žena mučila svakodnevno. 

Među ženama koje su prijavile blagu bol, 36 posto njih ju je osjetilo svaki dan. Pacijentice mlađe od 40 su imale tri puta veću šansu za pojavu kronične boli od žena koje su prešle 40-tu.

Otkriće je pokazalo kako se bol najčešće pojavljivala u području oko dojki, pazuha i s obje strane tijela. Žene koje su primale terapiju zračenjem u većoj su mjeri patile od kronične boli nego pacijentice koje su prošle kemoterapiju. Isto tako, disekcija pazušnih limfnih čvorova uzrokovala je jaču kroničnu bol nego disekcija sentinelnih limfnih čvorova.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo