Bakina prehrana može igrati važnu ulogu u obolijevanju kćeri i ženskih unuka od raka dojke, potvrdili su rezultati novog istraživanja. Naime, žene koje tijekom trudnoće u organizam unose masnu prehranu, povećavaju rizik svojih potomaka da obole od raka dojke.
Godišnje u Hrvatskoj od ove vrste karcinoma obolijeva oko 2300 žena, a umire preko 800 žena. No, dobra je vijest glasi: znanstvenici su otkrili vezu između konzumacije masne prehrane tijekom trudnoće i rizika zbog kojeg bi se kod kćeri mogao razviti potencijalno smrtonosan karcinom.
Međutim, to nije sve! Nevjerojatno je otkriće pokazalo kako se povećani rizik, osim na kćeri širi i ženske unuke.
Iako se još uvijek ne
zna koji točno mehanizam uzrokuje povećani rizik od razvoja bolesti,
istraživači vjeruju kako bi za sve mogli okriviti genetske promjene unutar tkiva
dojke. A spomenute se promjene mogu prenijeti na iduće
generacije.
“Koji je zaključak istraživanja? Trudne majke moraju jesti dobro
izbalansiranu prehranu jer bi u suprotnom mogle naštetiti zdravlju svojih kćeri
i unuka”, zaključila je dr. Sonia de Assis sa Sveučilišta Georgetown.
Znanstvenici vjeruju kako
naše današnje odluke o načinu života mogu utjecati na buduće naraštaje u
godinama koje dolaze. Čak su i prijašnja istraživanja otkrila
da nepravilna prehrana tijekom trudnoće može povećati rizik unučadi od razvoja dijabetesa
tipa 2.
Međutim, nezdrava prehrana tijekom trudnoće nije jedina stvar koja ugrožava
buduće potomke. Isto se odnosi i na pušenje te pretilost!
K. Ramić