Rak pluća uskoro najveća prijetnja ženskom zdravlju? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Rak pluća uskoro najveća prijetnja ženskom zdravlju?

Dok je rak dojke najčešći oblik maligne bolesti kod hrvatskih žena, baš kao i u ostatku Europe, rak pluća bi skoro mogao postati najčešći uzrok smrti od karcinoma za žene u Europi. U nekim je zemljama, poput Poljske i Velike Britanije, rak pluća već postao najozbiljnija ženska prijetnja.

Svakog dana šest žena u Hrvatskoj saznat će da boluje od raka dojke. Godišnje je
to više od 2000 žena.

Udruženi talijanski i švicarski istraživači predviđaju kako će sljedeće godine od raka umrijeti preko 1,3 milijuna osoba diljem Europe (737,747 muškaraca i 576,489 žena). Njihove su projekcije također zaokružile predviđenu stopu smrti zbog raka dojke – 88,886 žena, te 82,640 žena zbog raka pluća. Ističu kako je stopa smrtnih slučajeva zbog raka pluća u žena porasla za sedam posto usporedno s 2009. godinom.

“Ako se ovi oprečni trendovi raka dojke i pluća nastave, tada će rak pluća biti glavni uzrok smrti od raka u Europi 2015. godine. Ovo je već istina u Velikoj Britaniji i Poljskoj. Predviđeni porast raka pluća žena u Velikoj Britaniji možda odražava prevalenciju mladih žena koje su počele pušiti krajem 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, a možda zbog promjene društveno-kulturoloških odnosa u to vrijeme”, objasnio je jedan od voditelja studije, dr. Carlo La Vecchia, čelnik Odsjeka za epidemiologiju Instituta Mario Negri Medicinskog fakulteta u Milanu.

Iako nije poznato zbog čega nastaje, uočeno je da neki čimbenici povećavaju
rizik razvoja raka dojke. Saznajte koji su to: Prevencija raka dojke.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo