Žene koje uzimaju dodatke ribljeg ulja izložene su manjem riziku od razvijanja raka dojke, sugerira najnovije istraživanje.
Tijekom proučavanja više
od 35.000 žena u postmenopauzi, znanstvenici su otkrili kako dame koje redovito koriste dodatke ribljeg ulja imaju za trećinu niži rizik od razvoja karcinoma dojke tijekom narednih
šest godina.
Niži
rizik je primijećen čak i kad su istraživači uzeli u obzir faktore rizika koji
utječu na rak dojke – uključujući i stariju dob, pretilost, teško opijanje i
sjedilački način života.
“Iako smo uistinu otkrili kako riblje ulje ima pozitivan učinak na žensko
zdravlje, još uvijek je prerano preporučiti damama u postmenopauzi da započnu s uzimanjem ribljeg ulja radi snižavanja rizik od
raka dojke. Tek će dodatna istraživanja sa sigurnošću potvrditi pozitivne učinke našeg
otkrića”, poručuje dr. Emily White s Fred Hutchinson centra za
istraživanje karcinoma.
Riblje ulje predstavlja
bogati izvor zdravih masnih kiselina poznatih kao omega-3. A one prije svega gode
zdravlju srca. Brojna su klinička ispitivanja pokazala da
riblje ulje može pomoći u snižavanju triglicerida, visokog krvnog tlaka i rizika
od srčanog napada kod osoba s utvrđenim bolestima srca. Visoka potrošnja ribe
također je povezana s nižim rizikom od razvoja bolesti srca.
K. R.