Zdravlje

Zdravlje

Smanjenje i podizanje dojki liposukcijom i laserskom lipolizom

Foto: Shutterstock

Jeste li razmišljali o ovom zahvatu?

Jedna od najvećih operacija u estetskoj kirurgiji je operacija smanjenja dojki. Kako se danas ide prema sve manje invazivnim zahvatima u estetskoj kirurgiji, upravo dr. Duško Maletić osmislio je novu metodu smanjenja i podizanja dojki koju smo predstavili na jednom od najvećih kongresa estetske medicine u Parizu.

Pripreme za zahvat

Prije ove operacije nužno je napraviti UZV dojki, po potrebi i mamografiju te MR dojki kako bi isključili moguće bolesti dojke te vidjeli koliki je omjer masnog i žljezdanog tkiva u dojkama. Prije operacije potrebno je također napraviti i procjenu zdravstvenog stanja.

Smanjenje i podizanje dojki liposukcijom i laserskom lipolizom radi se u općoj ili u lokalnoj tumescentnoj anesteziji.

Kako izgleda zahvat?

Kod ove operacije, na nekoliko mjesta na dojkama napravimo male ubodi veličine oko 3 mm kroz koje ulaze kanile za ubrizgavanje specijalne tekućine, kanile za liposukciju i laserski fiber. Laserom topimo masno tkivo, koje nakon toga izvadimo iz dojki vibrirajućim liposukcijskim kanilama. Zatim laserom djelujemo na kožu, te na taj način potičemo da se koža stisne i dojke zategnu. Nekoliko tjedana nakon zahvata potrebno je nositi specijalan grudnjak.

Razmišljate o tetovaži? Evo koja su najbolnija mjesta za tetoviranje

U naredna 3 mjeseca iza operacije dolazi do maksimalne razgradnje masnog tkiva i stiskanja kože. Nakon toga, ako još postoji višak kože, može se napraviti još jedna operacija izrezivanja viška kože. Ako se postavi adekvatna indikacija za ovaj zahvat, najčešće nije potrebna druga operacija.

Smanjenjem dojki liposukcijom i laserskom lipolizom izbjegavamo veće ožiljke u području dojki, teškoće s dojenjem, gubitak osjeta i nekrozu u području bradavica, a oporavak nakon zahvata je znatno kraći i lakši u usporedbi s klasičnom operacijom.

5 vježbi za savršeno tijelo koje možete izvoditi kod kuće

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo