Zdravlje

Zdravlje

Tehnika zamrzavanja zaustavlja rak dojke?

Zamrzavanje raka dojke pomoglo je u zaustavljanu širenja tumora kod oboljelih miševa, otkrili su rezultati najnovijeg istraživanja.

kZnanstvenici su testirali dvije tehnike krioablacije (zamrzavanja) na miševima s rakom dojke. Obje tehnike uključuju primjenu tj. uvođenje hladne sonde do tumora. I dok jedna metoda uključuje iznimno brzo smrzavanje tumora (oko 30 sekundi), druga traje nekoliko minuta. Miševi koji su primili krioablaciju su uspoređeni s glodavcima čiji je karcinom dojke odstranjen kirurškim putem.

Dobra je vijest da su obje metode krioablacije uništile karcinom dojke. Kod miševa liječenih brzom krioablacijom primijećeno je manje širenje karcinoma na pluća i bolja stopa preživljavanja, od miševa liječenih sporijom tehnikom zamrzavanja ili životinja liječenih samo operacijom. Potvrdili su to istraživači Sveučilišta Michigan.

Bolji rezultati povezani s brzom krioablacijom mogu biti rezultat promjena u imunološkom sustavu koji je pomogao u uništavanju tumora. Sporija tehnika zamrzavanja nije imala isti efekt na imunološki sustav, otkrili su autori istraživanja.

k“Krioablacija ima izniman potencijal kao tehnika liječenja raka dojke. Ne samo da je pokazala učinkovitost u liječenju primarnih karcinoma, već može potaknuti imunološki odgovor sposoban za iskorjenjivanje svih stanica koje su putovale kroz tijelo. Na taj se način smanjuju recidivi, slično kao kod davanja cjepiva za rak dojke“, objasnio je dr. Michael Sabel, voditelj istraživanja sa Sveučilišta Michigan.

Kako bi ispitali učinkovitost brze krioablacije na pacijentima s rakom dojke, istraživači trenutno provode kliničku studiju.

“Tijekom ovog istraživanja smo naučili da sve krioablacije nisu istovjetne. Korištene tehnike za zamrzavanje tkiva mogu imati značajan utjecaj na reakciju imunološkog sustava. Izgleda da su tehnike koje danas koristimo idealne za uništavanje tumora u dojci i generiranje antitumorskog imunološkog odgovora”, zaključio je dr. Sabel.

Rezultati istraživanja su objavljeni u online izdanju časopisa Annals of Surgical Oncology.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo