Za zdravo srce žene bi najobilniji obrok trebale jesti prije 18 sati - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Za zdravo srce žene bi najobilniji obrok trebale jesti prije 18 sati

Za zdravo srce žene bi trebale konzumirati najviše kalorija prije 18 sati, sugerira nova studija.

Znanstvenici su ustanovili da se rizik za bolesti srca povećava ako se nakon 18 sati jedu velike porcije kalorične hrane. Rezultati istraživanja su objavljeni na kongresu American Heart Association’s Scientific Sessions 2019.

Autor studije, Nour Makarem, napominje kako težak obrok navečer nikako ne odgovara našem biološkom satu.

Usvojili smo dnevni i noćni ciklus koji traje 24 sata, što znači da smo aktivni i da se hranimo tijekom dana, a po noći spavamo. No kako se sve mijenja i mi smo često prisiljeni jesti kasno navečer, pojašnjava Makarem. 

Dok glavni sat u mozgu kontrolira većinu funkcija, individualni organi, poput probavnog sustava, imaju svoj vlastiti “život”. “Kad satovi organa nisu u ravnoteži s glavnim satom, stvara se metabolička disfunkcionalnost, što može utjecati na razvoj bolesti srca”, tvrdi znanstvenik. 

Osim ove i mnoge su druge studije pokazale kako je tolerancija na glukozu bolja tijekom dana, pa ako jedemo hrana se kasno navečer neće probaviti, kako bi to organizam inače učinio.

Studija je provedena nad 112 žena starih 33 godine, a njihovo je zdravstveno stanje provjereno prije studije. Od njih se tražilo da 12 mjeseci zapisuju što su i kada pojele. Iako je većina žena nešto pojela a nakon 18 sati, one koje su navečer unosile najviše kalorija imale su i najlošije zdravlje srca. 

Mogu li se spriječiti bolesti srca?

Dokazi su opet potvrdili kako na sprečavanje bolesti srca možemo utjecati tako da lijekove za snižavanje krvnog tlaka pijemo navečer, a obilno jedemo prije večeri. Kako se većina bolesti srca može prevenirati, usvojite zdrave navike i ne zanemarujte svoje zdravlje.

Zaštitite srce izbjegavanjem svih trans masnih kiselina, prženu hranu te dosoljavanje hrane, pretjeranu konzumaciju alkohola te zaslađenu hranu i rafinirane ugljikohidrate.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo