Zdravlje

Zdravlje

Želite smanjiti svoj rizik od raka dojke? Vježbajte!

Tjelesna aktivnost smanjit će rizik od raka dojke jer mijenja način na koji se hormon estrogen razgrađuje u tijelu, tvrde američki stručnjaci.

Ako želite osigurati niži rizik od razvijanja raka dojke, probajte, uz pravilnu i uravnoteženu prehranu, i pokrenuti se. Naime, američki stručnjaci Prehrambenog odsjeka Sveučilita Minnesota tvrde kako vježbanje može smanjiti vaše izglede za razvijanje ove maligne bolesti. Došli su do zaključka kako žene koje redovito vježbaju stvaraju drugačije nusproizvode estrogena nego žene koje vode sjedilački život.

Njihov je tim promatrao gotovo 400 neaktivnih, zdravih i mladih žena koje još nisu ušle u menopauzu. Njih su podijelili u dvije skupine: jedne su ispitanice nastavile sa sjedilačkim načinom života, dok su druge ispitanice, one iz intervencijske skupine, vježbale pet puta tjedno 30 minuta kroz razdoblje od 16 tjedana, i to umjereno do visoko intenzivno. Za aerobni trening su koristile traku za trčanje, steper ili eliptični trenažer, a intenzitet vježbanja prilagođen je mogućnostima i potrebama svake vježbačine prema njihovom maksimalnom otkucaju srca.

Istraživači su također od svih ispitanica uzeli uzorke mokraće tri dana prije i tri dana poslije studije kako bi izmjerili razinu tri tipa estrogena i njihovih devet nusproizvoda (metabolita). Ispitanice koje su vježbale stvarale su više 2-OHE1 metabolita, a manje 16alfa-OHE1 nusproizvoda, što je povezano sa smanjenjem rizika od raka dojke. S druge strane, nisu zamijećene promjene u razini ovih kemikalija kod žena koje nisu vježbale.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Što još možete učiniti za svoje zdravlje? Žene mogu smanjiti rizik od razvijanja raka dojke ako su
tjelesno aktivne, održavaju zdravu težinu i ako su umjerene u konzumaciji
alkohola
. Ovo su se smjernice pokazale velikom pomoći kod mnogih žena koje su
prošle menopauzu, a imaju osobnu i obiteljsku povijest ove bolesti, tvrde
američki stručnjaci. Više saznajte u članku Stručnjaci ponudili formulu za zaštitu od raka dojke.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo