Znate li zaista sve o tamponima? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Znate li zaista sve o tamponima?

Organizam većine žena odlično ih podnosi. Otkako se proizvode, tamponi rješavaju sve “praktične” probleme poznate svakoj ženi u danima menstruacije. Zahvaljujući tamponima, bez problema se može plivati, baviti se sportom, nositi uske hlače pa čak i oskudni bikini.

No, važne inovacije koje poboljšavaju kvalitetu svakodnevnog života i čine ga jednostavnijim, bude sumnje i potiču brojna pitanja. Ni tamponi nisu iznimka.

k                  dr. Sanda Galjer,
      spec. ginekologije i porodništva

Kako se upotrebljavaju, u kojim se slučajevima ne preporučuju i kako najbolje iskoristiti sve prednosti higijenskih tampona – odgovore na ova, i brojna druga pitanja, potražili smo kod dr. Sande Galjer, spec. ginekologije i porodništva Poliklinike Galjer.

Preporučuju li se tamponi svim ženama i djevojkama?

Novu generaciju danas korištenih tampona (koji su se kroz godine usavršavali po kvaliteti materijala i veličini) dizajnirala je ginekologinja dr. Judith Esser 1950 godine, i od tada se koriste bez većih problema. Naime, oni svojim dizajnom i izradom prate najnovija znanstvena dostignuća i prolaze najstrože kontrole kvalitete te ih stoga mogu upotrebljavati sve žene i djevojke, naravno uz pravilnu upotrebu.

Pospješuju li tamponi upale?

Ukoliko se tamponi ne mijenjaju svaka četiri sata, te ukoliko se koriste kod oskudnih menstrualnih krvarenja mogu pospješiti upalu jer postaju medij za razmnožavanje različitih uzročnika. U slučaju oskudnijih menstruacija oni, u nedostatku krvi, isušuju rodnicu koja onda postaje pogodan milje za razvoj određenih mikroorganizama.

Zbog čega dolazi do razvoja sindroma toksičnog šoka i koji su njegovi simptomi?

kDo sindroma toksičnog šoka dolazi kada tampon ostaje u rodnici duže od preporučenog vremena (a to je četiri sata), kada ga se zaboravi promijeniti pa ostaje u rodnici i do 24 h!!. Uzrok je otpuštanje toksina bakterije koja se naziva zlatni stafilokok, a inače je stanovnik našeg organizma. Početni simptomi su zimica, tresavica, povišena tjelesna temperatura, a uvjetovani su prodorom spomenutih toksina u krvotok i kasnije nastankom sepse. Stanje može biti vrlo teško u koliko se odmah ne prepozna i liječi, a može završiti i letalnim ishodom! Nakon što su osamdesetih godina iz upotrebe izbačeni tamponi s velikim apsorpcijskim kapacitetom, stanja toksičnog šoka su veoma rijetka. Zbog svega navedenog preporuča se zamjena tampona svaka četiri sata.

Treba li ih rabiti noću?

Iako će oni koji se bave proizvodnjom tampona preporučiti korištenje istih, ja kao ginekolog ne savjetujem korištenje upravo zbog nemogućnosti zamjene nakon četiri sata korištenja!

Smiju li se koristiti za vrijeme tuširanja?

Za vrijeme tuširanja, kupanja u bazenima, moru i sl. moguće je korištenje tampona, ali se preporuča zamjena istih nakon spomenutih aktivnosti zbog oslabljene moći upijanja.

Utječu li tamponi na količinu i trajanje mjesečnog krvarenja?

Tamponi ne utječu na količinu i trajanje menstrualnog krvarenja obzirom da je isto regulirano hormonski i individualno je kod svake žene. No, ukoliko su u jednom ciklusu tamponi korišteni nepravilno te se razvije lokalna upala može doći do promjene u količini i intenzitetu krvarenja u slijedećem ciklusu.

Može li tampon oštetiti djevičnjak?

kPostoje mini tamponi koji su idealni za primjenu posebno kod vrlo mladih djevojaka koje još nisu imale spolne odnose obzirom da u djevičnjaku postoji malena rupica, a isti je elastičan, te se kroz nju može gurnuti mini tampon. No, ukoliko su takve djevojke u strahu od oštećenja djevičnjaka koje bi moglo nastati grubim umetanjem tampona, bolje je koristiti uloške do prvog odnosa.

Što ako pukne končić?

Današnjom tehnologijom izrade tampona osigurana je učvršćenost končića za tampon i vrlo je mala vjerojatnost da isti pukne. Ukoliko se to ipak dogodi morat će te pomoć potražiti kod ginekologa, ako vam u vađenju istog ne može pomoći netko vama blizak! U mojoj praksi do sada nisam imala niti jednu pacijenticu koja bi mi došla u ordinaciju zbog zaostalog tampona!

Koliko se često moraju mijenjati tokom dana?

Tamponi se moraju mijenjati svaka četiri sata, a ukoliko je krvarenje obilnije, i ranije što se može prepoznati po tome je li končić krvav.

Vaš savjet svim žanama – kako najbolje iskoristiti sve prednosti higijenskih tampona…

Moj savjet je koristiti tampone prema uputama proizvođača (obzirom na obilnost krvarenja) i redovito ih mijenjati. Tada nema bojazni da će doći do ozbiljnijih komplikacija, a žena će biti slobodnija u svojim svakodnevnim aktivnostima.

 

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo