Zdrave kiseline, flavonoidi i karotenoidi mogu pomoći u borbi protiv osteoporoze
Sušeno voće je ono kojemu je uklonjena vlaga postupkom dehidriranja, a zadržava sve vitamine i minerale kao i svježe. Mnogima je svježe voće prvi izbor, no treba znati i prednosti suhog voća.
Njegova energetska vrijednost je čak 6 puta veća u odnosu na svježe pa ga treba konzumirati u manjim količinama. Suhe šljive jedno su od prvih sušenih voćki, a neke studije otkrile su dobrobite za zdravlje kostiji.
Ovo voće je spas za vaša crijeva, tvrde stručnjaci
Istraživanje je proveo Kinesiology institut, a uključene su bile žene koje su prošle menopauzu. Trebale su kroz godinu dana u danu pojesti 6, 12 ili niti jednu suhu šljivu.
Glavni autor studije dr. Janhavi Demani pojasnio je kako rezultati upućuju da se konzumacijom 6 ili 12 šljiva u danu može smanjiti mogućnost upalnih procesa koji doprinose gubitku koštane mase kod žena nakon menopauze.

Voće i povrće koje je bogato zdravim kiselinama, flavonoidima i karotenoidima može pomoći u borbi protiv osteoporoze. Suhe šljive sadrže polifenole koji mogu smanjiti posljedice upala i oksidativnog stresa koji mogu dovesti do gubitka koštane mase, ističe nutricionistica Kelsey Sackmann.
Ostale prednosti suhih šljiva
Dodatne dobrobiti za organizam kada konzumirate (umjereno!) sue šljive su što obiluju mineralima, vitaminom K, fenolima i dijetalnim vlaknima.
Bogate su vitaminom C, a u značajnim količinama sadrže i vitamine B skupine te vitamine E. Često se spominje i obilje vitamina A zato što su šljive bogate beta-karotenom koji se u organizmu po potrebi pretvara u vitamin A.

Suhe šljive također su jedan od najjednostavnijih načina za dovođenja probavnog sustava u ravnotežu. One opskrbljuju crijeva jednostavnim šećerima koji privlače tekućinu. Poticanjem probave i smanjivanjem koncentracije litoholne kiseline, mogu pomoći i u sprječavanju raka debelog crijeva.
Snižavanjem razine LDL-kolesterola smanjuju opasnost od bolesti koronarnih arterija i srčanog udara.
Dobro ih je kombinirati s proteinima kako bi se spriječio porast šećera u krvi.
N. M.