Nakon blagdanskog pretjerivanja u jelu kao prirodni spas preporučuje se đumbir, koji je i tradicionalni božićni začin.
Đumbir, koji je porijeklom iz Kine, već tisućama godina koristi se na Dalekom istoku kao ljekovito sredstvo, a i kod nas se fino udomaćio.
Osim što obiluje raznim mineralima i vitaminima, gomolj osebujna ljutog okusa bogat je gingerolom koji potiče probavu olakšavajući tegobe poput nadutosti i grčeva.
Kombinacije namirnica koje pomažu da izbjegnete nadutost
Đumbir je cijenjeni prirodni lijek protiv mučnine i bolesti putovanja. Poznat je i po umirujućem, antibakterijskom i antihistaminskom učinku; djeluje protuupalno i ublažava alergije.
Od đumbira možete pripremiti fini čaj (iskušajte najbolje recepte), možete ga narezati i grickati sirovog, ili u njemu uživati u gotovim proizvodima koji se nude u prodavaonicama (npr. đumbirov sok i marmelada).
Čaj od đumbira pomaže protiv prehlade i kašlja, olakšava mršavljenje i ublažava bolove
I.V.
Foto: Shutterstock