Guščja pamet

guske, jato gusaka, guska, let, ptice

Kad sljedeći put ugledate jato gusaka kako u obliku slova V leti prema jugu, do mjesta gdje će prezimiti, razmislite o znanstvenim otkrićima u vezi s uzrocima takvog rasporeda u letu.

Kad ptica zamahuje krilima, stvara uzgon ptici koja je neposredno iza nje. Leteći u obliku slova V, čitavo jato za najmanje 71 posto uvećava domet leta u odnosu na mogućnosti koje bi svaka ptica imala kad bi letjela sama.

Ljudi koji se kreću u istome smjeru i raspolažu osjećajem zajedništva brže će i lakše doći do cilja jer putuju međusobno se potpomažući.              

Kad neka guska ispadne iz formacije, odjednom osjeća povlačenje i otpor u nastojanju da put prijeđe sama – i brzo se vraća u sastav jata kako bi iskoristila snagu koju joj daje ptica koja leti ispred nje.

Imamo li pameti koliko i jedna guska, ostat ćemo u formaciji s onima koji putuju u istome smjeru kao i mi.

Kad se čelna guska umori, prelazi na sami kraj jata, a na čelu je zamjenjuje druga guska.

Mudro je smjenjivati se pri obavljanju zahtjevnih zadaća, bilo da je riječ o ljudima ili o guskama koje lete na jug.

Guske sa stražnjih mjesta gaču, kako bi one naprijed poticale na održavanje brzine. 

Koju poruku mi prenosimo kad od kraja kolone trubimo onima naprijed?

I na koncu, a to je važno – kad se neka guska razboli ili kad je rane lovci, te tako ispadne iz formacije, dvije druge guske izlaze s njom i spuštaju se zajedno kako bi joj pomogle i zaštitile je. S posrnulom guskom ostaju sve dok ponovno ne bude u stanju letjeti ili dok ne ugine; i tek tada kreću same ili s nekim drugim jatom kako bi sustigle svoju skupinu.

Imamo li makar i guščju pamet , i mi ćemo tako biti jedni uz druge.

 

Nepoznati autor

 Prati nas na Viber Public Chatu!