Izrezbarite svoju bundevu za Halloween!

Halloween, Noc vjestica, bundeva

Halloween ili Noć vještica običaj je koji nam je, kao i mnogo toga pomodnoga, stigao iz Sjedinjenih Država, iako je riječ od jednom od najstarijih običaja na svijetu.

Halloween je skraćenica od All Hallow's Eve ili Hallow Eve, što znači "sveta večer", odnosno noć uoči Svih svetih. Osim u SAD-u ovaj je običaj popularan i u Irskoj, Australiji, Kanadi i na Novom Zelandu.

Smatralo se da je upravo na taj dan granica između svjetova živih i mrtvih najtanja te da duše mrtvih te noći hodaju zemljom. Budući da su se ljudi bojali duhova svojih predaka, na vrata svojih kuća stavljali su hranu i palili baklje kako bi spriječili duhove da uđu u kuću. Tako se tijekom stoljeća pojavila tradicija izrezivanja bundevi koje su se osvjetljavale kako bi uplašile duhove. Kršćanstvo je pak to obilježavanje i pogansko štovanje preoblikovalo u svoj blagdan - Svi Sveti i Dušni dan.

Kako izrezbariti bundevu?

Oko bundevine peteljke označite krug pa oštrim tankim nožem probušite bundevu po liniji i polako izrežite krug. Najbolje je da režete krug malo ukoso tako da vrh oštrice ulazi u bundevu pod kutom od kojih 35 do 45 stupnjeva.

Kada ste ga izrezali, uklonite poklopac i rukom ili velikom žlicom izvadite sjemenke. Nakon što izvadite sjemenke, žlicom obradite unutarnju mesnu stranu bundeve i izravnajte je što više.

Ovakva bundeva je spremna za ukrašavanje. Prije nego što je počnete dalje rezati i ukrašavati, na papir iscrtajte predloške po kojima ćete izrezivati bundevu. Možete se poslužiti standardnim motivima strašnih lica ili pak osmisliti sasvim nešto novo. Naravno, sve ovisi koliko imate vještine i vremena.

 

Za nešto finije izrezivanje trebat će vam manji nožići, skalpeli i slični instrumenti za rezanje i rezbarenje. Nešto manje strašne ali simpatičnije bundeve možete načiniti koristeći modlice za kolače, recimo u obliku srca, koje prislonite s vanjske strane bundeve i snažno utisnete ili se poslužite čekićem.

B. Mrak

 Prati nas na Viber Public Chatu!