Ljepota

venecija, balkon, dorucak, kucni ogrtac, zadovoljstvo, sreca, zena, pogled

Jeste li o ljepoti kada razmišljali kao o nužnom elementu svoga života? Ljepota nije tek ugodna oku.

Riječ je o biti koja nam pomaže da živimo produktivniji i sretniji život. Kad smo pripravni gledati i osjećati ljepotu oko sebe, postajemo usklađeniji s kreativnom nazočnošću Boga u sebi.

Kako biste opisali ljepotu? Neki kažu da je ljepota odlika koja nam je ugodna i donosi nam zadovoljstvo zbog svog sklada, iznimnosti i istinitosti. Kad pogledamo neki predmet, izgleda nam lijepo ako je uravnotežen, simetričan i skladan i ako odražava red i kontinuitet. Te odlike potiču jednake odlike koje se nalaze duboko u našem biću – u našoj duši – i tako prepoznajemo zajedničku istinu vanjske i unutarnje ljepote.

Ljepota je urođena duši svakog čovjeka. Kaže se da "lijepe misli izgrađuju lijepu dušu". To je velika istina koju možemo uočiti i u svakodnevnome životu.

Je li vaš život lijep? Živite li u okruženju koje ste uljepšali vlastitim jedinstvenim i kreativnim zamislima? Očekivati i s ljubavlju tražiti da ljepota bude prisutna u svim područjima vašega života, znači iskazivati duboku ljubav prema samome sebi, svojoj duši, svome svijetu i pokazivati poštovanje prema Bogu i cjelokupnome životu.

Uvijek postoji nešto lijepo što je moguće pronaći, i ondje gdje se trenutačno nalazite, samo ako ste to nešto pripravni potražiti.

 

"Knjiga životnih zakona", John Marks Templeton, str. 67.

Mozaik knjiga, 1999.

 Prati nas na Viber Public Chatu!