Ljubav i strah

semir, svijet, zemlja

Sve ljudske akcije potaknute su na najdubljoj razini jednom od dviju emocija, strahom ili ljubavlju.

Uistinu postoje samo dva osjećaja - samo dvije riječi u jeziku duše: LJUBAV i STRAH. To su suprotni krajevi velike polarne oprečnosti koju sam napravio kada sam stvorio Svemir i vaš svijet kakav danas poznajete.

To su dvije točke – alfa i omega – koje omogućavaju postojanje sustava koji vi nazivate "relativnošću". Bez tih dviju točaka, bez te dvije ideje o stvarima, ne bi mogla postojati ni jedna druga ideja.

Svaka ljudska misao i svaka ljudska akcija temelji se bilo na ljubavi, bilo na strahu. Ne postoji drugi ljudski poticaj i sve druge ideje su izvedenice tih dviju. One su naprosto različite verzije – različiti oblici iste teme.

Duboko razmisli o tome i vidjet ćeš da je to istina. To je ono što sam ja nazvao Pokroviteljskom Mišlju. To je misao o ljubavi ili o strahu. To je misao iza misli koja se nalazi iza misli. To je prva misao. To je sirova energija koja pokreće stroj ljudskog iskustva.

I tako ljudsko ponašanje proizvodi ponovno iskustvo nakon ponovnog iskustva; zato ljudi vole, zatim razore, zatim vole ponovo: uvijek postoji zamah od jednog osjećaja prema drugome. Ljubav podržava strah podržava ljubav podržava strah...

... A razlog se nalazi u prvoj laži – laži koju vi smatrate istinom o Bogu – da se Bogu ne može vjerovati; da se u Božju ljubav ne može pouzdati; da vas Bog prihvaća uvjetno: da je, stoga, krajnji ishod u sumnji. Jer, ako se ne možete pouzdati u to da će Božja ljubav biti uvijek tu, u čiju se ljubav možete pouzdati? Ako se Bog povuče onda kad se vi ne ponašate kako treba, neće li se povući i obični smrtnici?

I tako, u trenucima kad izražavate  svoju najvišu ljubav, vi pozdravljate svoj najveći strah.

Jer, prva stvar o kojoj brinete nakon što kažete "ja te volim" jest hoćete li čuti to isto. A ako  čujete to isto, odmah počnete brinuti da ćete izgubiti ljubav koju ste upravo pronašli. I tako sva akcija postaje reakcija – obrana protiv gubitka – čak i dok nastojite obraniti sebe od gubitka Boga.

Ali, da znaš Tko Si – da si najizvrsnije, najsjajnije biće koje je Bog ikada stvorio – nikada se ne bi bojao. Jer tko bi mogao odbaciti takvu čudesnu veličanstvenost. Čak ni Bog ne bi mogao uočiti pogrešku u takvom biću.

 

"Razgovori s Bogom – 1", Neal Donald Walsch, str 24., VBZ,1999.

 Prati nas na Viber Public Chatu!