Ne znate kamo ove zime?

logarska dolina

Jeste li čuli za Logarsku dolinu? Ili, jeste li možda već bili tamo? Nakon što ovo pročitate, vjerujemo kako nećete ostati ravnodušni. Zato, dozvolite nam da ju kratko predstavimo.

          Aleš Klemenšek i Alojz Lipnik

Zaštićeni park prirode Logarska dolina nalazi se u Sloveniji, u općini Solčava koja je prirodni i kulturni fenomen alpskog prostora. Logarska dolina i hotel Plesnik nekada su  bili omiljena destinacija Zagrepčana, no rat i politika ostavili su traga. "Hotel Plesnik je stari hotel i već 100 godina u funkciji, poznat je svugdje a tako vjerujem i u Zagrebu. Okružen je čistom i svježom prirodom. Nije klasično hotelsko naselje, već kućica u prirodi i mi želimo da baš takva i ostane - oaza mira i ljepote. Dobro je poznato kako je u našoj prošlosti, raspadom zemalja bivše Jugoslavije svaka zemlja otišla na svoju stranu. Prekinuli su se odnosi a mi želimo te odnose obnoviti. Siguran sam da je puno nostalgije, kako kod nas, tako i kod vas", rekao je Alojz Lipnik, župan općine Solčava.

Logarska dolina iznimno je lijepa u svako godišnje doba. Tamo se nalazi više od 40 prirodnih vrijednosti; slapovi, litice, spilje, drveće iznimnih dimenzija, rijetke i endemske biljke... Što je najvažnije, nudi brojne mogućnosti za aktivno provođenje slobodnog vremena. Možete se rekreirati na razne načine, a neke od mogućnosti su; šetnja, vožnja biciklom, planinarenje, penjanje, jahanje, padobranstvo, skijanje, sanjkanje, skijaško trčanje... Opustiti se možete kroz zabavne igre, istraživanje područja s lokalnim vodičima, u pansionima, na seoskom imanju, u planinarskim domovima... Možete se družiti i zabavljati, ali i jesti jako finu domaću hranu.

"U našem malom kraju, na kojeg smo ponosni, nudimo svježi zrak, mir, prirodu koju smo uredili, zdravu domaću hranu i siguran sam da se tu možete osjećati kao kod svoje kuće. Kod nas nema gužve, ne potičemo masovni turizam, a to nemamo u planu ni u budućnosti. Ovdje svatko može naći nešto za sebe, ljeti kanu, letenje, biciklizam, planinarenje, a zimi skijanje, sanjkanje i sl. Radimo na tome da tijekom sva četiri godišnja doba ponuda bude što raznolikija i zanimljivija. Ovdje možete upoznati sami sebe, osjetiti mir i toplinu, spuštati se niz naše skijaške staze, sanjkati se... No, neću ja više pričati o tome, dođite, vidite i uvjerite se sami u ovo što sam rekao. Siguran sam da nećete požaliti, poručio je našim čitateljima predsjednik za turizam općine Solčava, Aleš Klemenšek.  

Posebno je potrebno istaknuti i Europsku nagradu za odličnost koju su dobili kao najbolji među svim općinama u Sloveniji. Nagrada se odnosi na kontinuirani razvoj, a u prilog tome govori činjenica da jako puno ulažu u prirodu, kulturnu baštinu, kulinarstvo... "U tom našem razvoju vidimo i turizam i poljoprivredu i šumarstvo i kulturu i sve tradicionalne djelatnosti, sve priče toga kraja. Nagrada je potvrda da radimo pravu stvar. Logarsku dolinu planiramo prije svega ostaviti lijepu kakva ona i je, sačuvati prirodu, kako bi ostala dolina mira, bogate kulinarike, ljubaznih ljudi i da je to mjesto kraj a početak rajske ljepote.", kaže Lipnik.

Kako je Logarska dolina prije bila omiljeno mjesto odmora Zagrepčana, postoji velika želja da se to ponovo vrati. Zbog toga, organizirat će se sljedeće godine studijska tura, turistički autobus koji će se zvati Zagrepčan.  "Između Logrske doline i Zagreba je neka nostalgija jer je prije 20-ak godina bila autobusna linija između te dvije destinacije. Nama je želja da se ta veza nastavi i probudi. Nadam se kako ćemo sljedeće godine imati priliku nakon konkretnog poziva popričati o nekadašnjoj dobroj povijesti. Volim za Logarsku dolinu reći kako je to oaza mira na sjeveru Slovenije, pored austrijske granice. Pozivam sve da dođu k nama, mi ćemo vas pričekati otvorenog srca. Dođite u kraj koji je na kraju svijeta, ali početak rajske ljepote. Dobro nam došli!", završio je župan Lipnik.

 Ivana Grbavac

 Prati nas na Viber Public Chatu!