Obad

obad

Muči li vas nešto ili netko? Postoji li osoba koja vam je problematična ili neka teška situacija koju biste željeli ukloniti iz života?

Jedna priča iz života američkog predsjednika Abrahama Lincolna nudi divnu životnu pouku. Tijekom njegovog predsjedničkog mandata, neki je neimenovani dužnosnik neprestano pronalazio načine suprotstavljanja i remećenja predsjednikovih nastojanja. Ako bi Lincoln bio za nešto, mogli ste se okladiti da će se taj tip zalagati za nešto drugo.

Kako je to tako trajalo već neko vrijeme, jedan Lincolnov prijatelj upitao je predsjednika zašto ne smijeni tog dužnosnika i umjesto njega postavi nekog novog, nekog s kim će biti lakše raditi. Lincoln je prijatelju umjesto odgovora ispričao slijedeću priču.

Lincoln je jednoga dana šetao nekim seoskim putem i naišao na farmera koji je orao polje, u plug upregnuvši konja. Približavajući mu se i spremajući pozdraviti ga, Lincoln je na konju, na jednom boku ugledao velikog obada. Kako ga je obad očito grizao i smetao mu, Lincoln ga je odlučio otjerati. U trenutku kad je podigao ruku, farmer ga je prekinuo, govoreći: "Ne čini to prijatelju. Taj je obad jedino što još pokreće ovu staru ragu".

 

"Knjiga životnih zakona", John Marks Templeton, str. 176.

Mozaik knjiga, Zagreb, 1999.

 Prati nas na Viber Public Chatu!