Osušite začine, tostirajte, ispecite krumpir... Genijalni načini kako koristiti mikrovalnu

Mikrovalna pećnica brza hrana shutterstock 315672290

Tko ima u kuhinji mikrovalnu pećnicu, sigurno se njome služi svakog dana, ali isto tako većina ne zna za što sve ona može poslužiti.

Znamo da možemo podgrijati hranu, napraviti topli sendvič pa čak i rastopiti čokoladu, no jeste li znali da možete peći jabuke i jaja? Evo nekoliko zgodnih savjeta kako sve možete koristiti mikrovalnu pećnicu.

Sušenje začina

Svježe začine koji vam možda rastu na balkonu možete jednoj minuti pretvoriti u sušene začine. Stavite listove bosiljka, origana ili drugog bilja između dvije papirnate salvete u samo jednom tankom sloju i stavite u mikrovalnu na 1 minutu. Ova metoda najboljom se pokazala za peršin, bosiljak i list celera.

Tostiranje orašastih plodova

Jednostavno je – položite ih u tankom sloju na tanjur, dodajte ulje ili maslac i zagrijte ih na visokoj temperaturi otprilike minutu. Provjeravajte jesu li gotovi te po potrebi dodajte još minuta dok ne postanu smeđe boje i ne zamirišu.

Pecite jabuke

Bez puno muke ispecite jabuke za desert! Možete ih oguliti ili ne, nasjeckati li ostaviti u komadu. Napunite ili premažite maslacem i začinima po želji. Prekrijte masnim papirom, uključite visoku temperaturu i pecite 2-3 minute. Svakako ih ostavite da se malo ohlade prije konzumacije.

Ovih 5 grešaka svi radimo s mikrovalnom pećnicom jer nismo pročitali upute

Pecite krumpir

Ako niste znali, ukusne i prozračne pečene krumpire možete pripremiti i u mikrovalnoj pećnici puno brže nego u onoj „pravoj“. Prvo očistite dobro krumpire i vilicom napravite male udubine kako bi para imala gdje izaći. Jedan krumpir pecite oko 8 minuta, dva oko 10, a četiri oko 14 minuta. Ne zaboravite ih jednom okrenuti na drugu stranu dok se peku.

Pripremite kajganu

Želite doručak ali vam se ne da zagrijavati tavu i prati dodatnog suđa, a još vam je i ideja da sve bude jako brzo gotovo? Za vas je dobra vijest da ju možete pripremiti u mikrovalnoj pećnici u samo 30 sekundi! Napravite smjesu za kajganu kako vi volite i stavite u posudu koju ste premazali maslacem ili uljem. Na visokoj temperaturi kuhate 20-45 sekundi, promiješajte i ostavite da stoji 2-3 minute.

Povrće na pari

Svježe povrće rasporedite na tanjur u mikrovalnoj i dodajte 2-3 žlice vode te pokrijete sve plastičnom folijom ili poklopcem. Obavezno ostavite malo prostora kako bi para mogla izaći. Uključite visoku temperaturu i pecite 3-7 minuta.

Napravite domaću juhu

Kombinirajte povrće, komadiće piletine i vodu te stavite u tanjur i prekrijte plastičnom folijom. Na visokoj temperaturi kuhajte oko 15 - 30 minuta.

Češnjak, vlakna, crvena riža? Ovo su najbolji alternativni tretmani za snižavanje kolesterola

Očistite spužvice za pranje posuđa od bakterija

Svi znamo da su jedne od najprljavijih stvari u kuhinji, ali u mikrovalnoj ih lako možete očistiti i dezinficirati. Za to je potrebna samo jedna minuta!

Savjeti: Provjetrite na ambalaži smije li u mikrovalnu pećnicu prije korištenja. Za ujednačeno kuhanje radije koristite okrugle posude, a hranu režite na jednake dijelove kako bi se ravnomjerno skuhala.

A. A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!