Ovo je Dancima omiljena fizička aktivnost, a niti ne osjete da vježbaju!

bicikl

Nakon hygge revolucije koja je obilježila prošlu godinu i knjige Hygge - danski recept z sretan život, stigla nam je nova knjiga Meika Wikinga - Lykke - potraga za najsretnijim ljudima na svijetu.

Meik kreće od ključnog pitanja: Što je zajedničko sretnim ljudima? U ovoj fascinantnoj knjizi autor nas vodi u lov na blago kako bismo otključali vrata kvalitetnoga života. Prikupivši podatke, iskustva i savjete iz najsretnijih kutaka svijeta govori nam kako provoditi dragocjeno vrijeme, kako postići zajedništvo i istinsko zadovoljstvo.

Malo o starosti, ljubavi i sreći... Knjige koje nećete ispuštati iz ruku

Autor se u novoj knjizi dotakao i teme zdravlja te napominje kako je veza između sreće i zdravlja dvosmjerna. Sreća ima učinak na naše zdravlje, tvrdi autor, a viša razina sreće predviđa bolje tjelesno zdravlje u budućnosti. 

Zdrava težina nije dovoljna za zdravlje

Indeks tjelesne mase nije zadovoljavajuće mjerilo zdravlja, jer se zdravlje ne svodi samo na održavanje prikladne težine, piše Meik. Kao glavnu rekreaciju Danaca, on ističe bicikliranje. No, Danci ne voze bicikl da bi bili zdraviji, oni ga jednostavno voze - jer je jednostavan i prikladan. Koliko je Dancima vožnja biciklom prirodna najbolje objašnjava iduća rečenica:

Istraživanja tvrde da se zaljubimo samo dva puta u životu!

Danci vježbaju više od svih ostalih stanovnika Europske unije jer vožnju biciklom zapravo ne smatraju tjelovježbom, nego prijevozom.

 

Bicikl, bicikl, bicikl

Navodi i istraživanje Sveučilišta u Glasgowu u kojoj je utvrđeno da se vožnja biciklom na posao, u usporedbi s pasivnim putovanje na posao sredstvima javnog prijevoza, dovodi u vezu s 41-postotnim smanjenjem rizika od preuranjene smrti. 

Navodi kako su i osobe koje biciklom pututju na posao izložene 45 posto manjem riziku od raka i 46 posto manjem riziku od srčanih bolesti. Meik napominje kako i vožnja biciklom dokazano djeluje preventivno na šećernu bolest tipa 2, osteoporozu i depresiju.

Zaključak? Bicikliranje ljude čini aktivnijima i zdravijima te na koncu sretnijima!
Što još Meik savjetuje za zdravlje (i sreću) čitajte u njegovoj novoj knjizi Lykke - potraga za najsretnijim ljudima na svijetu.

Ako se koristite mobitelom na večeri s prijateljima, lošije ćete se provesti!

M. P. 

Foto: Shutterstock, PR

 Prati nas na Viber Public Chatu!