Štikle, traperice, grudnjaci... Kako neudobna odjeća utječe na zdravlje?

Shutterstock 243101686traperice

Svi smo se barem jednom pogledali u ogledalo nakon cjelodnevnog nošenja grudnjaka ili uskih traperica, a na tjelu uočili "reljefe"

Ne samo da se na koži vide promjene koje prođu nakon pola sata, ovakva odjeća utječe na zdravlje. Žene su svjesne da visoke potpetice nisu najbolji odabir već nekoliko sati nakon hodanja u njima. No ne samo da su neudobne, one utječu i na zdravlje kralješnice... I to više nego što biste zamislili! 

Trebate li u perilici prati kuhinjske krpe s ostalom odjećom?

Neka istraživanja pokazuju da 72 posto žena barem jednom u životu nosi štikle, a vjerojatno nisu ni svjesne koliko posljedica za zdravlje one nose. Može doći do problema sa zglobovima i koljenima. Koljena upijaju sve "šokove" koje doživljavaju od neudobne obuće koju nosimo. Nakon nekog vremena pritisak koji se stvori u kostima može dovesti do osteoporoze

Osim toga, možete potpuno poremetiti ravnotežu tijela. Sva težina tijela prebacuje se na stopalo odnosno prste, a oni nisu za to sposobni. Zbog toga mnoge žene hodaju tako da prema van izbace kukove, a leđa iskrive, što je potpuno neprirodan položaj. Stoga nemojte pretjerivati u nošenju štikli! 

Sljedeće na popisu odjeće koja utječe na zdravlje su - uske traperice. Trend uskih traperica ne jenjava, a ovaj put nisu pogođene samo žene. U posljednje vrijeme i muškarci nose sve uže hlače, a liječnici upozoravaju da to može dovesti s velikim problemima s testisima. Istraživanja su pokazala i da oni koji često nose uske traperice imaju veći broj infekcija mokraćnog kanala, a ako su one visokog struka uzorkovat će žgaravicu zbog pritiska na abdomen. 

Tijekom dana noge blago oteknu, a ako nosite uske traperice, noge otiču prema unutra, a ne prema van. To može uzorkovati unutarnje krvarenje. Iako su ovi slučajevi vrlo rijetki, treba biti oprezan! Uska odjeća uzrokuje i osjećaj trnca u nogama, a posebno skinny modeli. Osim toga, istraživanja su povezala uske komade i s nesvjesticom, glavoboljom, ali i zamućenim vidom

Danas je Svjetski dan bez grudnjaka: Evo zašto ga ne biste trebali nositi

Sigurno vam je barem jednom nakon nekoliko sati nošenja, strašno smetao grudnjak... Neki stručnjaci kažu da je nošenje grudnjaka potpuno nepotrebno. Ženama je "izlika" kako im treba dodatna potpora na grudima, no istraživanja su pokazala kako žene koje u posljednjih deset godina nisu nosile grudnjak imaju čak nekoliko centimetara više bradavice od onih koje svaki dan nose grudnjak. Grudnjaci pritišću žlijezde u grudima što može stvoriti nakupine koje se pretvaraju u ciste, a nekada i u rak. Neki liječnici kažu da se kvržice u grudima stvaraju zato što se tijelo nije moglo na prirodan način riješiti onih tvari koje ne bi trebale biti tamo no zbog grudnjaka ne mogu pa onda ostaju unutra. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 Prati nas na Viber Public Chatu!