U oku oluje

par, brak, svada

Oko oluje je točka u centru pijavice, uragana ili tornada u kojem vlada zatišje, gotovo izolirana od mahnitog vrtloženja.

Sve oko tog središta je uskomešano i uskovitlano, ali je središte mirno. Kako bi bilo lijepo kad bismo i mi mogli biti smireni i spokojni usred meteža – u oku oluje.

Zanimljivo je da je puno lakše no što mislite biti u oku "ljudske oluje". Potrebna je samo volja i praksa. Pretpostavimo da, na primjer, idete na obiteljski skup koji će biti  - metež. Možete si reći da će vam prijašnje iskustvo poslužiti kao dobra prilika da zadržite mir. Možete si obećati da ćete biti jedina osoba u prostoriji koja će biti uzor smirenosti. Možete vježbati disanje. Možete vježbati slušanje. Možete drugima prepustiti lovorike. Neka drugi budu u pravu. Jer – vi to možete ako tako odlučite.

Počevši s bezazlenim scenarijima kao što su obiteljski skupovi, domjenci i proslave dječjih rođendana, možete nakupiti pozitivne bodove i postići prilično uspjeha. Primijetit ćete da ćete u oku oluje biti usmjereniji na sadašnji trenutak. Uživat ćete kao nikad dotad. Kad svladate ovakve bezazlene situacije, možete se prebaciti na teža područja – sukobe, poteškoće i duševnu bol. Počnete li polako, postignete li stanovit uspjeh i nastavite li vježbati , uskoro ćete znati kako živjeti u oku oluje.

 

"Ne mari za male stvari", Dr. Richard Carlson, str. 137.

Algoritam, Zagreb, 1998.

 Prati nas na Viber Public Chatu!