8 stvari koje trebate znati o njegovoj „opremi“

muskarac, ruckin, tusiranje, kupaonica

Većina odraslih žena zna prilično malo o muškom spolovilu. Bez obzira koliko vam se sviđa ili ne sviđa, informacije o penisu vam mogu poboljšati seksualni život.

Stoga evo nekoliko informacija o anatomiji, erekciji i funkcioniranju muškog spolovila.

1. Prosjek je 13 do 17 centimetara

Je li moj penis dovoljno velik? To pitanje opsjeda muškarce od pradavnih vremena, pa su znanstvenici morali provjeriti koji je prosjek. Prema provedenim istraživanjima, prosječna veličina muškog spolovila je 13- 17 cm kad je u stanju erekcije i 7,5 - 10 cm kad nije u erekciji. Neki penisi mogu izgledati manji nego što zapravo jesu, zbog masnog tkiva oko donjeg dijela trbuha, koji prikriva njihovu pravu veličinu.

2. Nema potrebe za veličinom

Je li veličina bitna? Ženski orgazam u najvećoj mjeri ovisi o stimulaciji klitorisa. Stoga su važne kretnje muškarca tijekom odnosa, a ne dužina penisa. Ipak, ako vi i vaš partner osjećate potrebu za povećanjem penisa, nabavite pumpu ili prsten za penis u sex shopu. Oni privremeno mogu povećati veličinu penisa povećanjem količine krvi u tom području.

3. Jutarnja erekcija

Koliko god mi željele misliti da se muškarci bude s erekcijom zato jer mi spavamo kraj njih, jutarnja erekcija je samo posljedica sanjanja ili REM faze spavanja.

Za vrijeme REM ciklusa, neurološka aktivnost i oslobađanje hormona testosterona stvaraju  erekciju. U prosjeku, zdravi muškarci iskuse tri do pet erekcija tijekom normalnog spavanja. Mi vidimo samo onu ujutro, kad se probudimo.

4. Ako ga savineš, možeš ga slomiti

Iako u penisu nema kosti, corpus cavernosum – kavernozno erektilno tijelo koje se ispunjava krvlju tijekom erekcije – građeno je od vezivnog tkiva, i ako se penis naglo i nespretno savije, tkivo može popucati. Kako se to obično dešava? Žena je na muškarcu, u strastvenom vođenju ljubavi, netko promaši i...  penis se slomi. Tada je potrebna operacija i šest tjedana mirovanja do potpunog izlječenja. 

5. Njegovi testisi neće puknuti ako ne ejakulira

Liječnici su razotkrili pravu istinu o popularnom muškom „razlogu“ kojim nas nagovaraju na seks  - da će, ako se uzbude, a ne ejakuliraju, imati velike bolove i da će im se testisi ozlijediti. Istina je da se testisi mogu proširiti za 25 - 50 posto za vrijeme uzbuđenja. Zbog zarobljene krvi muškarci mogu osjetiti laganu bol ako ne ejakuliraju (testisi čak mogu malo poplaviti zbog toga što krv gubi kisik), no jedino što pri tom može biti povrijeđeno je - muški ponos.

6. Nije se ukrutio? Niste vi krivi

Poremećaji erekcije se dešavaju uglavnom zbog načina na koji se muškarci odnose prema svom tijelu. Pušenje, primjerice, sužava krvne žile u penisu, koje su ionako prilično uske (0,5-1 milimetar u promjeru). Budući da erekcija ovisi o nesmetanom protoku krvi u penis, bilo kakvo sužavanje smanjuje krutost.

Dvostruko je veća vjerojatnost da će pušači  postati impotentni u odnosu na nepušače. Osim toga, alkohol također umanjuje mogućnost postizanja erekcije. No povremeni problemi nisu razlog za zabrinutost, ali ako se vašem partneru to češće  događa, odmah posjetite liječnika – erektilna disfunkcija može biti pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih problema.

Kod muškaraca s erektilnom disfunkcijom se  obično pojave krvožilne bolesti u roku od tri godine i dijabetes u roku od osam godina. A ako imaju i povišeni tlak, veća je vjerojatnost da će imati srčani  ili moždani udar. "Penis je termometar zdravlja muškarca", kaže dr. Ridwan Shabsigh, profesor urologije na Sveučilištu Columbia u New Yorku.

7. Problem prijevremene ejakulacije se može riješiti

Smatra se da je oko 30 posto muškaraca „brzo gotovo“. No, to ne znači da ne možete uživati u maratonskom seksu sa svojim partnerom, pod uvjetom da situaciji pristupite otvoreno i sa strpljenjem. Razgovarajte o tom problemu, recite mu što vas uzbuđuje  i probajte produžiti odnose „metodom hlađenja“. Kad osjeti da se uzbudio, prekidajte igru i pustite ga malo da se ohladi, a zatim počnite ispočetka. Tako će vježbati da odnos što duže traje.

Druga metoda je maženje bez snošaja. Tako će naučiti kako duže održati erekciju bez osjećaja da odmah mora nešto učiniti po tom pitanju.

8. Erekcija može trajati predugo

Erekcija koja traje  dva - tri sata nakon ejakulacije znak je zdravstvenih problema. Erekcija je posljedica naviranja krvi u spužvasta i šupljikasta (kavernozna) tijela uda. Kako se arterije penisa šire i učvršćuju, vrše pritisak na vene koje inače odvode krv zbog čega se krv zadržava u penisu. Sve više krvi dolazi u penis, a sve manje otječe, što omogućuje sve jaču erekciju.
Nakon ejakulacije, te  se krvne žile opuštaju, a krv otječe iz penisa.

Ako krv ostaje zarobljena, erekcija postaje bolna i, ako se ne liječi, ovo začepljenje može dovesti do impotencije. Ovo stanje, poznatije pod imenom prijapizam, uglavnom pogađa muškarce s anemijom srpastih stanica, dijabetesom ili leukemijom. Ako vaš partner ima takav problem, neka što prije ode liječniku, jer će se čekanjem stanje samo pogoršati.

Izvor: Žena.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!