Kako prepoznati ovisnika o seksu?

seks, ovisnost, ovisnost o seksu Shutterstock 295684352

Ponekad je predmet šala i pošalica, no ovisnost o seksu je stvarna i veliki problem. Utječe na društveno-sociološki život ovisnika, na psihičko, a s obzirom na preferencije, nekad i fizičko stanje. Teško ju je dijagnosticirati, a pošto je tema još uvijek tabu ovisnici o seksu rijetko kad traže pomoć.

Seksualna ovisnost je progresivan poremećaj u intimnosti koji karakterizira kompulzivne seksualne radnje i misli. Poput svih ovisnosti, ima negativan utjecaj na ovisnika i na članove obitelji, a problem se povećava kako poremećaj napreduje.

"Ovisnost o seksu dolazi kao svaka druga ovisnost. Neumjereno uživanje kako u alkoholu, drogama i cigaretama, tako i u seksu je ovisnost. Iza toga se krije uvijek nešto više. Osoba se ne želi suočiti s nekim problemima, s tugom, s boli, s gubitkom voljene osobe i sl. I to katalizira kroz neke ugode o kojima postaje ovisan. Kod seksualne ovisnosti možda se osoba osjeća usamljeno, odbačeno, nevoljeno i traži neki drugi način zadovoljstva da popuni tu prazninu. Ti negativni osjećaji moraju se nekako ispoljiti i u tim slučajevima reflektiraju se u obliku takve ovisnosti. Međutim, tema ovisnosti jer vrlo individualna i uvijek je vrlo tanka granica između neumjerenosti i ovisnosti.", objašnjava Božena Razlog, psihoterapeutkinja iz savjetovališta S Razlogom. Tako osoba može biti samo liberalnija, ali ne treba biti ovisna o seksu. Kao i kod svake ovisnosti s vremenom potrebni su intenzivniji podražaj kako bi postigla zadovoljavajuću razinu ugode.

Postoje neke karakteristike koje su uobičajene: često mijenjanje partnera i česti spolni odnosi. Osoba može čak izbjegavati romantične odnose i veze jer takav odnos s partnerom donosi mnogo emocija od koji oni možda žele pobjeći.

Uzroci mogu biti depresija ili anksioznost, ali ovisnost može uzrokovati seksualno zlostavljanje u neko razdoblju života. U većini slučajeva, pojedinac ima proteškoće sa suočavanjem s emocijama. Za vrijeme seksa doživljava stimulaciju mozga kojim kompenzira emocije, a s vremenom postaje ovisna o tom osjećaju.

Postoji nekoliko znakova da bi osoba možda mogla biti ovisna o seksu. Više je emocionalnih nego fizičkih.

Emocionalni simptomi ovisnosti o seksu

Ako vi ili netko koga volite pati od ovisnosti ne postoje zdrav granice za vrijeme seksualnog odnosa. Osoba s poremećajem bez problema stupa u odnose s drugim bez obzira što ih ne pozna, i to rade vrlo često. S obzirom da ih je strah da će biti ostavljeni i napušteni mogu ostati u odnosima koji nisu zdravi. Ili odlaze u drugu krajnost, mijenjaju veze, što bi se reklo, kao čarape. Kad su sami osjećaju se prazno ili nepotpuno, usamljeno i bojažljivo.

Fizički simptomi ovisnosti o seksu

Postoje i fizički simptomi ovog poremećaja. Međutim, najčešći simptom koji se možda nekada može primijetiti je osjećaj fizičke imobilizacije, iritiranosti, nepokretnost, statičnost i bezvoljnost zbog seksualnih ili emocionalnih opsesija.
Zanemarivanje obitelji, škole, posla i sl. zbog seksualnog odnosa. Provođenje sate i sate na porno stranicama zbog čega opet zaboravljaju sve oko sebe.

Ova ovisnost nije bezazlena. Oko 38 posto muškaraca i 45 posto žena sa seksualnom ovisnošću zbog nje se zaraze spolnim bolestima. Trudnoća je također uobičajena nuspojava do koje može doći zbog rizičnog ponašanja. Gotovo 70 posto žena doživjelo je barem jednu neželjenu trudnoću zbog ovisnosti.

Roditeljima je još uvijek nespretno pričati s djecom o seksualnosti, u većini slučajeva to je jako osjetljiva i tabu teme. S obzirom da se o tome ne priča, kada osoba ima takav problem pokušava ga zataškati i ne traži pomoć.  

Otkrijte jeste li ovisni o seksu...

Mia Bednaž

 Prati nas na Viber Public Chatu!