Koja je moć seksualnih fantazija?

seks, par, krevet

"Maštarije su poput soli za kupanje od lavande – nešto posebno što mogu učiniti za sebe i što mi može pomoći u opuštanju", tvrdi stručnjakinja za seksualno zdravlje Wendy Maltz.

"Seksualne maštarije su prirodni, univerzalni psihološki fenomen sličan sanjarenju. Upravo poput snivanja, neke su seksualne fantazije zabavne i zadovoljavajuće, dok nas druge mogu mučiti", otkriva Wendy Maltz, stručnjakinja za seksualno zdravlje koja je sa Suzie Boss napisala knjigu "Osobne misli: istraživanje moći ženskih seksualnih maštarija".

Ovakva vrsta sanjarenja sasvim dolazi prirodno ljudima, bez obzira što ih motivira ili pokreće. "Fantazije koje poboljšavaju samopouzdanje i intimnost s partnerom su one za kojima najviše žudimo", tvrdi Maltz, dodajući kako bi svatko trebao produbiti znanje i shvaćanje svojih intimnih misli jer što više znamo o seksualnim maštarijama, to ćemo imati čvršće izgrađen stav o svojim seksualnim željama "u stvarnosti".

Raspon seksualnih maštarija zaista je velik: ništa vas ne može ograničiti osim mašte i straha, a strahu ne bi trebalo biti mjesto. Bez obzira koliko vam se opasne ili nevjerojatne činile neke od fantazija koje zamišljate, nemojte ih uvijek shvatiti doslovno.

Ponekad, ako zamišljate seks sa šefom ili čudnim susjedom ne znači da ih zaista želite zavesti.

Žene se priklanjaju seksualnim fantazijama kako bi se osjećale seksi, postigle orgazam, zadovoljile svoju znatiželju ili se opustile, tvrdi Maltz. "Maštarije su poput soli za kupanje od lavande – nešto posebno što mogu učiniti za sebe i što mi može pomoći u opuštanju".

Muškarci nemaju ekskluzivno pravo na erotske fantazije

Istraživanja su pokazala kako muškarci obično maštaju o seksu dvostruko češće od žena, međutim, ne treba zapostaviti pojavu seksi fantazija kod žena. Dok muške fantazije u prosjeku uključuju sirovu tjelesnu akciju, ženske maštarije uključuju romantiku i emocije. Erotska sanjarenja mogu potaknuti strast i u žena i u muškaraca. Naime, žene koje često maštaju ne samo da češće vode ljubav, već im seks pričinja i veći užitak.

Maštanjima spasite vezu

Ako su vaša veza ili brak zapali u rutinu i seksualna napetost se izgubila negdje između poslovnih obveza i brige oko kućanstva, odgovor može biti upravo u maštanju. Nemojte ih shvatiti kao znak udaljavanja od partnera ili način bijega, nego upravo suprotno – osluhnite i razumijte za čime žudite. O tome razgovarajte s partnerom, podijelite svoje misli i želje bez straha – šanse su da i on razmišlja o nekoj "svojoj" fantaziji.

Kada se susretnete s izazovima u životu, seksualne maštarije vam mogu pomoći. U svojoj je knjizi Wendy Maltz opisala iskustva žena koje su upotrijebile svoju maštu i na taj način ponovo probudile svoj libido i poboljšale samopouzdanje nakon mastektomije ili sličnih teških problema.

Prihvaćajući seksi maštanje i druge uloge koje si dodjeljujemo u mislima, postajemo slobodniji i možemo bez srama prihvatiti koje god misli nam ubrzaju puls.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!