Mogu li prijatelji s povlasticama biti samo prijatelji?

seks-par-veza-sreca-4

Seks s prijateljem, samo zato što želite seks, nije rijetka pojava. Zapravo, oko 60 posto američkih studenata u jednom je periodu bilu u "prijatelji s povlasticama" odnosu.

SeksPokazali su to rezultati nedavne studije, objavljene u časopisu Archives of Sexual Behavior. Mnogi od tih osoba koje su u seksualnoj "vezi bez obveza", to čine zato što se osjećaju dobro i odgovara im, a ne moraju se vezati. Od ukupnog broja studenata koji su sudjelovali u studiji, čak 59.7 posto njih kao najveću prednost seksa s prijateljem navelo je činjenicu kako ne postoje obveze.  

No, sigurno postoje problemi koji prate takav odnos. Naime, jedna od uključenih osoba prije ili kasnije željet će nešto više. A kada se to dogodi, cijelo prijateljstvo postaje upitno.

Naravno, seks s prijateljem ima niz prednosti; dobro se poznajete, znate točno što očekujete i dobivate iz odnosa, i nema neugodnih i neodgovorenih pitanja. Ako su obje osobe suglasne s tim pravilima, situacija teče glatko. No, koncept "prijatelja s povlasticama" za sobom vuče niz problema i to zbog nekoliko razloga, kaže stručnjak za veze i seksualne odnose, doktor Ian Kerner.

"Vrlo je rijedak slučaj, kada su seks, privlačnost i romantika u pitanju, da oba partnera imaju apsolutno jednake osjećaje", objašnjaka Kerner. "Jedna osoba sigurno će imati viša očekivanja, ili će biti više zanesena, no druga neće. Ponekad se osjećaji intenziviraju s jedne strane, ali ne s druge".  

Ovakva veza može biti, i uglavnom jest, posebno teška ženama. Za pripadnice ljepšeg spola, želja i uzbuđenje su snažno povezani s oksitocinom, "ljubavnim hormonom". Kada se žena upusti u seksualnu vezu s prijateljem, ovaj hormon aktivira emocionalnu povezanost, na koju možda nije prethodno računala, kaže Kerner.

FlertZato stručnjaci smatraju kako odnos "prijatelji s povlasticama" i nije tako dobra ideja. Ponekad je  seks intimnije i intenzivnije iskustvo nego što se nadate u početku.  

Ako već razmatrate o upuštanju u takav odnos, postoji li siguran način da to izvedete? Baš i ne, no svakako je korisno razgovarati s prijateljem i potencijalnim seksualnim partnerom, kako biste bili sigurni da se nalazite na istoj stranici. Evo kako:

  • Precizno i točno recite što očekujete od veze i seksa.
  • Odredite granice i o njima razgovarajte s prijateljem. Ako želite da ovakva veza uspije, trebate jasno i glasno izreći što želite, a što ne.
  • Ako unatoč mjerama opreza razvijete osjećaje prema prijatelju, vrijeme je za povlačenje. Recite njemu ili njoj kako biste trebali završiti odnos i vratiti se natrag  na "samo prijatelji" stanje. No, upravo je ovaj dio često iznimno bolan i težak za napraviti. 

D. Š. 

 Prati nas na Viber Public Chatu!