Ajme kako si nespretan

Dijete

„Ajme kako si nespretan“- uz tužno ljuti uzdah izgovorila je Igorova mama. Igor je vrlo mirno dijete koje većinu vremena provodi crtajući omiljene likove iz crtića.

Mama je pak vrlo aktivna amaterska sportašica i smatra je za djetetov razvoj jako bitno da se kreće i bavi sportom.

kI tu kreću problemi između Igora i mame. Igor bi crtao, a mama bi da Igor ide na satove karatea, Igor bi gledao crtiće, a mama bi da idu pješke na Sljeme. I premda Igor s vremena na vrijeme otvoreno izražava svoje nezadovoljstvo, najčešće u autu dok se voze na sat karatea, mama smatra da on ne zna što je najbolje za njega te da će joj on jednoga dana biti zahvalan.

Najvjerojatnije joj neće biti zahvalan, a  ukoliko je mama dovoljno puta ponovila da je Igor nespretan ne samo da joj neće biti zahvalan nego će vjerovati da je nespretan.

Ne postoje nespretni, lijeni, tvrdoglavi ljudi. Sve su to zapravo ograničavajuća uvjerenja na razini identiteta nastala na temelju učestalog kritiziranja osobe. Ukoliko netko dovoljno puta ponovi da smo „nekakvi“, lagano počinjemo vjerovati u to. U tom slučaju Igor ili bilo koje dijete koje vjeruje da je lijeno, nespretno i tvrdoglavo, neće iskorištavati sve svoje potencijale - ne zbog toga što ih nema, nego zbog toga što vjeruje da ih nema.

Zato je jedno od zlatnih pravila u odgoju djece: Negativnim porukama uvijek kritiziramo samo ponašanje djeteta, a nikada, stvarno nikada njega kao osobu. Ukoliko dijete prolije čašu soka, ne moramo odmah brzati sa zaključcima da je nespretan. Zar se svima nama u životu nije dogodilo da nešto prolijemo? Nekima rjeđe, nekima češće.

kPoruke koje upućujemo djetetu mogu biti realne i nerealne. Poruke poput: sviđa mi se kako si to nacrtala; lijepo izgledaš;  baš si super to zaključila (uz pretpostavku da to zaista i mislimo) su realne poruke.

Nerealne poruke mogu biti: uvijek sve zabrljaš (sigurno postoji barem jedan situacija kada dijete nije zabrljalo); nikada ne pospremiš ništa za sobom (sigurno je dijete barem jednom nešto pospremilo); kozo jedna (vaše dijete sigurno, ali baš sigurno nije koza, osim ako to niste i Vi): ti si najbolja i najpametnija curica na svijetu nitko nije tako pametan kao ti (??????).

Psihijatar i psihoterapeut transakcijske analize Zoran Milivojević u svojoj knjizi „Mala knjiga za velike roditelje“ prikazao je tablicu u kojoj je klasificirao realne i nerealne poruke kojima se obraćamo djetetu s obzirom na to upućujemo li poruku djetetovoj osobi ili njegovom ponašanju. Iz tablice možemo vidjeti da su sve nerealne poruke neprihvatljive i loše utječu na dijete, dok su realne poruke prihvatljive sve dok ne kritiziramo osobu, čak i kada je ta kritika realna:

 

REALNE PORUKE

NEREALNE PORUKE

OSOBA

Realna pohvala osobe:

Baš si pametna.

Nerealna pohvala osobe:

Ti si najspretnije dijete na svijetu.

 

Realna kritika osobe:

Tvrdoglav si.  

Nerealna kritika osobe:

Ti nisi normalna.

PONAŠANJE

Realna pohvala ponašanja:

Super si okitio bor.

Nerealna pohvala ponašanja:

Nitko još nije nacrtao kuću tako lijepo kao ti.  

 

Realna kritika ponašanja:

Nisi pospremila svoju sobu.

Nerealna kritika ponašanja:

Uvijek sve razbacaš iza sebe.

 

Realnim pohvalama djeteta razvijamo njegovo samopoštovanje i samopouzdanje na razini identiteta. Dijete koje vjeruje da je primjerice pametno ili spretno, brže će se i lakše ostvarivati i kasnije u životu. Realnim pohvalama ponašanja utječemo na razvoj djetetovih sposobnosti i uvjerenja da nešto mogu učiniti. Time utječemo i na njegovu motivaciju.

Realnim kritikama ponašanja utječemo na ispravljanje ponašanja koja nisu konstruktivna u svrhu razvijanja djetetovih sposobnosti.

Imajući na umu pretpostavku da svi ljudi imaju sve potrebne resurse za uspjeh i vodeći računa o tome da dijete doživljavamo kao jedinku za sebe, a ne naš produžetak, pohvalama i kritikama možemo utjecati na razvoj samopouzdanja djeteta što će mu svakako u životu biti od višestruke koristi.


undefinedAutorica teksta:

Jelena Vrsaljko, dipl.soc.rad
psihoterapeut
Centar Proventus (www.centarproventus.hr)

 Prati nas na Viber Public Chatu!