Djeca su uspješnija uz oženjene roditelje

obitelj

"Djeca oženjenih roditelja uspješnija su u mnogim područjima, pogotovo mjerama društvenog i emocionalnog razvoja u trećoj i petoj godinu, u odnosu na djecu roditelja koji zajedno žive a nisu oženjeni", stoji u izvješću stručnjaka nezavisnog britanskog Instituta za fiskalne studije.

Iako akademici, istraživači i statističari priznaju kako su djeca oženjenih roditelja zdravija, imaju bolje rezultate u školi i u manjoj mjeri se odaju kriminalu ili zlouporabi droga, ne postoji krovni zaključak pravog razloga ovakvih podataka.

Prema njima, važniji faktori za razvoj djece je porijeklo roditelja, koje uključuje etničku pripadnost, obrazovanje, socijalni status, imetak i povijest veza. A upravo su bračni parovi imućniji, zdraviji i više obrazovani.

Parovi koji samo žive zajedno, a nisu izrekli sudbonosno "da" u pravilu imaju manji priljev novca u kućanstvo nego oženjeni parovi, a kvaliteta i stabilnost njihovog odnosa se također razlikuje, tvrde stručnjaci Instituta za fiskalne studije.

Uspjeh djeteta u životu rezultat je razlika kod nekih roditelja koji se odluče oženiti, a ne samo živjeti zajedno, tvrde istraživači koji su svoju studiju temeljili na podacima Milenijske kohortne studije koja je analizirala životne uvjete 20.000 britanske djece rođene 2000. godine.

Osobe koje se zalažu za brak tvrde kako papir kojim je dokazana ljubav tjera supružnike da se više trude oko rješavanja problema zbog dobrobiti svog odnosa, ali i zbog svoje djece.

"Kada uzmete u obzir činjenicu da se osobe žene u kasnijoj dobi, boljeg su obrazovanja i više zarađuju, shvatite da nije pravni obrazac najbitniji, nego snaga i stabilnost veze", smatra britanski ministar djece, škola i obitelji Ed Balls.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!