Mucanje: Kada se treba obratiti logopedu?

dijete, shutterstock

Prije 14 dana pisala sam o tome što je razvojno mucanje i zašto se javlja u ranoj dobi. U ovom članku objasnit ću razliku između razvojnog mucanja i početnog mucanja, te nabrojati simptome koji vam govore da se trebate obratiti logopedu.

Kako razlikovati razvojno mucanje od početnog mucanja?

Razvojno mucanje:

1) Ponavljanje cijele rečenice, dijela rečenice ili riječi - "Pas, pas je u dvorištu. Mogu li ga, mogu li ga ići pomaziti?".

2) Preoblikovanje rečenice tijekom govora - "On je došao, pas je došao sam".

3) Stanke, napunjene s "mm", "ah", "uh" - "Želim podragati, mm, psa".

4) Prekidanje govora šutnjom (dijete osjeća nesigurnost, nije u stanju odmah oblikovati svoju misao i želju u riječi) - "Mama, želim (pauza) podragati psa".

5) Pojedina, rijetka, lagana ponavljanja dijelova riječi - "Mo-mogu li ga podragati".

6) Govor je bez napetosti, bez grčeva, bez posebne napetosti facijalne muskulature (napetost mišića lica), tikova, a disanje je uglavnom normalno bez dahtanja i zadržavanja daha.

Razvojno mucanje obično se pojavljuju u konstrukcijski složenim riječima i rečenicama. Uglavnom se radi o ponavljanju cijele riječi ili preoblikovanju rečenica tijekom govora. Neka djeca jako rijetko zapinju u govoru, možda ponekad pokazuju određenu nesigurnost ili zašute. Zapinjanja su češća kada je dijete umorno, uzbuđeno, razigrano.

Simptomi uzbune kada je potrebno obratiti se logopedu:

1) Dijete je počelo ponavljati sve kraće elemente (prvo je govorilo "Vidi, vidi, vidi...", zatim "Vi-vi-vi-vi-vidi...", sada "V-v-v-vidi..." i konačno "Vvvvvidi...").

2) Povećao se broj ponavljanja (prvo je govorilo "Ma-mama...", sada "Ma-ma-ma-ma-mama...").

3) Dijete "se bori" s riječima (kod ponavljanja riječi ili sloga naglo skače visina glasa).

4) Kod ponavljanja se mijenja struktura riječi ("Bah, bah, mbah, baka...").

5) Tijekom govora su uočljivi znakovi napetosti mišića lica, dijete podiže ramena, guta zrak, govor se naglo prekida zbog grča u govornom aparatu. To znači da je počelo mucati.

Ako se četiri godine od pojave prvih netečnosti mucanje s kraćih riječi počinje pojavljivati na sadržajnim riječima kao što su imenice, glagoli, pridjevi te je učestalost mucanja velika, možemo govoriti o pojavi početnog mucanja. Dolazi do dodatnih ponašanja poput napetih zastoja, zamjena riječi, kao i pojave napetih grimasa ili tikova (žmirkanje očima, kimanje glavom, drhtanje usana) - ovo je dio kojima osoba nastoji dobiti na vremenu i takvim pomoćnim strategijama uskladiti jezični plan sa svojom govornom izvedbom. Ova dodatna ili sekundarna ponašanja najčešće su efikasna samo kratko i u duljem razdoblju i pogoršavaju mucanje. Emocionalne teškoće, velika osjetljivost na pogreške u govoru, posramljenost zbog vlastitog govora ili izbjegavanje komunikacijskih situacija i sugovornika, vezani su uz tzv. pojačivače mucanja koji se pojavljuju u komunikacijskim situacijama osobe koja muca. Ti su pojačivači psihološki faktori nastanka mucanja.

Razvojno mucanje obično se tretira na način da se roditelji educiraju o preoblikovanju djetetove govorne okoline u svrhu smanjenja epizoda govornih netečnosti.

Kako bi se roditelj trebao ponašati prilikom pojave prvih simptoma netečnosti?

  • osigurajte djetetu ugodnu i opuštenu kućnu atmosferu koja će mu pružiti mogućnost za opušteni govor i razgovor
  • budite strpljivi s djetetom, suzdržite se od kritiziranja djetetova govora ili negativnog reagiranja na teškoće u govoru
  • osigurajte dovoljno vremena da dijete kaže što misli, pričekajte da dijete izgovori riječ do kraja, ne dopunjavajte djetetove misli ili rečenice
  • ne ignorirajte i ne prekidajte dijete u govoru, pozorno slušajte što dijete govori i o čemu priča
  • govorite razumljivo, polagano i opušteno da Vas dijete razumije te kako biste mu pružili dobar govorni model po kojem će i dijete govoriti sporije i opuštenije
  • ne ispravljajte govor djeteta, ne prisiljavajte ga na pravilan izgovor, nemojte mu govoriti da uspori ili da razmisli što će reći prije no što počne govoriti
  • ne tražite od djeteta da priča pred većom grupom ljudi ili na telefon
  • roditelji ne bi smjeli kažnjavati dijete zbog isprekidanog govora, tražiti
  • da tu riječ ponavlja dok ju pravilno ne izgovori ili o mucanju razgovarati pred djetetom.

Oporavkom od mucanja smatra se kada dijete, prema opservaciji roditelja, ima manje od tri netečnosti u svom govoru i kada se netečnosti nisu pojavile u zadnjih dvanaest mjeseci. Zanimljivo je da osoba koja muca malo ili uopće ne muca kada pjeva, kada se dere ili kada priča sama sa sobom.

Mnogi pojedinci s ovom teškoćom postali su uspješni u karijerama koje su zahtijevale javni govor. Na popisu ovih osoba nalaze se Winston Churchill, glumice Marilyin Monroe, Nicole Kidman i Emily Blunt, glumci James Earl Jones, Bruce Willis i Jimmy Stewart te glazbenici Elvis Prestley i Kylie Minogue, a ima ih još mnogo.

Autorica teksta: Stella Rožman, prof. logoped

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!