Partnerska ljubav i sretno dijete

bracni problemi i dijete

Možda će se netko od vas zapitati kakve veze ima slaganje s partnerom sa srećom i zadovoljstvom mog djeteta... Možda ćete pomisliti: ja svoje dijete jako mnogo volim, ono to zna i to je jedino važno...

Premda je ljubav koju prema djetetu osjećamo i koju pokazujemo od izuzetne važnosti, na djetetov razvoj nedvojbeno utječe i kvaliteta odnosa između roditelja, osobito u predškolskoj dobi.

U dobi od 2 do 6 godini, prema Piagetu, dijete ima predoperacijsko mišljenje. To znači da ima sposobnost upotrebe nekih stvari kao simbola za nešto drugo te može razgovarati o predmetima u njihovoj odsutnosti. Istovremeno, koncentrira se na samo jedan aspekt problema, a zanemaruje ostale, prirodnim pojavama daje ljudska obilježja te nema sposobnost uviđanja da i drugi imaju svoja gledišta tj. egocentrično je.

Roditelji trogodišnjeg Ivana vjenčali su se iz nekoliko razloga. Bili su godinu dana u vezi, oboje su radili i bili su zaljubljeni jedan u drugog. Ivanov otac bio je vrlo romantičan pa je često poklanjao bombonijere i cvijeće Ivanovoj majci. Ivanova majka je osjećala je da je to to većinu vremena (dok se nisu svađali oko „uobičajenih“ stvari). Osim toga, Ivanova majka je oduvijek sanjala o velikom vjenčanju i prekrasnoj bijeloj vjenčanici, pa kada ju je on konačno zaprosio na predivnoj romantičnoj večeri zanesena ugođajem bez razmišljanja je pristala. Uskoro nakon izmjene bračnih zavjeta i useljenja u zajednički stan, Ivanova majka je ostala trudna. Entuzijazma i ljubavi nije bilo kraja. Željno su iščekivali sretan događaj i nakon 9 mjeseci se rodio mali, zgužvani Ivan. Mnogo članova obitelji i prijatelja su došli u njihovu kuću tijekom prvih nekoliko tjedana Ivanova života. Kada se euforija drugih i njih samih počela smanjivat, Ivanovi roditelji su se susreli s najtežim zadatkom u životu – brinuti se za malo biće, potpuno nesposobno za samostalan život koji je često plakao iako je bio i sit i premotan dok istovremeno brinu o kućanstvu i idu na posao. Nastali su prvi problemi. Ivanova majka, iscrpljena od konstante brige nad Ivanom i stalnim boravkom unutar četiri zida, počela je tražiti od Ivanova oca neke stvari poput pomoći oko kućanskih poslova i Ivana kada dođe s posla kako bi se ona mogla malo odmoriti. Ivanov otac je očekivao od nje, budući da je na porodiljnom, da će to sve činiti ona, a da će on nakon posla imati priliku malo odmoriti. I nastala su prva velika razočaranja i počele prepirke. Uglavnom nisu bile većeg razmjera, ali to je bio samo početak.

Kada je Ivan napunio 3.godine, svađe njegovih roditelja postale su glasnije i prisutne gotovo svakog dana. Budući da je bio u fazi predoperacijskog mišljenja, nije mogao razlučiti da te svađe nemaju veze s njim. On se potpuno poistovjećuje sa svojom okolinom i kao takav nije razlikovao sebe od drugih. Osjećao se krivim za svađe roditelja i vjerovao da se to događa jer je on bio zločest. No, nije znao kako da bude dobar da se prestanu svađati.

Jednom se zarazio u vrtiću i dobio temperaturu. Njegova majka je ostala doma i bila s njim sve dok nije ozdravio. Za to vrijeme, njegov otac je dolazio zabrinut doma i mirno razgovarao sa ženom o Ivanu. Puno su mu pričali priča i bili usmjereni na njega. Nakon što je ozdravio, krenuo je u vrtić, a svađe su se za nekoliko dana počele ponavljati.

Sljedeći puta kada se zarazio, smirila se situacija u kući. Tada je Ivan zaključio da ako je bolestan, mama i tata će misliti da je on dobar i neće se više svađati. Kad je ozdravio i ponovno krenuo u vrtić, počeo je kašljati. Budući da nije prestajao kašljati nekoliko dana iako je taman ozdravio, mama ga je odvela na nekoliko pretraga. Nitko nije znao objasniti što mu se događa jer je fiziološki bio zdrav.

Kada su se mama i tata jedno veče ponovno počeli svađati, Ivan se odjednom počeo gušiti. Nije mogao doći do zraka. Roditelji su otišli na Hitnu. Ivan se smirio i počeo normalno disati jer se roditelji nisu više svađali. Ivan nije namjerno izazivao napadaje niti ih je mogao kontrolirati. Situacija koja se odvijala od njega i njegova velika želja da se roditelji prestanu svađati te da on bude dobar izazivala je napadaje. Nakon mnogo pregleda Ivanu je bila dijagnosticirana astma, a roditelji su se i dalje svađali. Ivan je bio nesretan, a sada i lošeg zdravstvenog stanja.

Odnos između roditelja, kao što se može vidjeti iz navedenog primjera, snažno utječe na fizički i socio-emocionalni razvoj djeteta. Centar Proventus vas poziva da nam se pridružite na predavanju dr. Zorana Milivojevića „Ljubav na psihoterapiji“. Dr. Milivojević će vam otkriti kako se sve može upropastiti vlastiti ljubavni život i što se može poduzeti u vezi s tim. Autor je knjige „Formule ljubavi“ u kojoj demistificira pojam ljubavi te govori o predstavama koje ljudi imaju o ljubavi (što misle da ljubav jest i kako se u skladu s tim ponašaju što često rezultira partnerskim svađama, a potom nepovoljnom razvoju djeteta). Predavanje će biti održano 16.02.2010. od 18 do 21h u Hotelu Porin, Sarajevska 41 u Zagrebu.

Sljedećeg dana, 17.02. od 18 do 21h, na istoj adresi, Jelena Vrsaljko i Tatjana Gjurković održat će predavanje „Koju priču živiš“. Predavanje će se nastavljati na prethodno te ćete imati mogućnost saznati više o različitim ulogama koje imaju žene kao majke i u poslovnom svijetu, kako te uloge utječu na odnos s partnerom i na dijete. Također, biti ćete upoznati s ulogama koje imaju muškarci, kakav utjecaj imaju na razvoj njihovog obiteljskih odnosa i, posljedično, na razvoj djeteta.

Za prijavu na predavanja, molimo vas da nas nazovete ili obratite e-mailom kako bismo vam osigurali mjesto:
Tatjana Gjurković, mob: 095 804 3982, e-mail: tatjana@centarproventus.hr
ili  Jelena Vrsaljko, mob: 091 520 0005, e-mail: jelena@centarproventus.hr

 

Tatjana
Tatjana Gjurković, dipl. psiholog
certificirani terapeut igrom
Centar Proventus (www.centarproventus.hr)

 Prati nas na Viber Public Chatu!