Roditelji ne posvećuju dovoljno vremena djeci

televizor, dijete

Hektični radni raspored stvorio je generaciju "možda poslije" djece, čiji roditelji nemaju dovoljno vremena kako bi im se posvetili.

Čak 92 posto roditelja stavlja svoju djecu na prvo mjesto u teoriji, dok 62 posto redovito odgovara "možda kasnije" na njihov poziv na igru.

Unatoč tome što su djeca "na prvom mjestu" u životu roditelja, čak 80 posto parova priznaje kako ne posvećuju dovoljno vremena svojoj djeci, pokazala je britanska anketa. Stručnjaci tvrde kako je ovo stvorilo generaciju "možda poslije" djece – ime se odnosi na riječi koje roditelji bez razmišljanja ispale kada ih mališani pitaju hoće li se s njima igrati.

Zaposleni roditelj provode manje od sat vremena dnevno sa svojim najmlađima bez ikakvih distrakcija. Točnije, posvećuju im svu svoju pažnju najviše 36 minuta dnevno.

Kada su djeca upitana za mišljenje u istoj anketi, ona nisu skrivala svoje razočaranje zaposlenim životima svojih roditelja: tvrde kako su prezaposleni karijerom, pospremanjem i provjeravanjem e-mailova.

Gotovo osmero od desetero djece zamjera svojim roditeljima što ih posjedaju ispred televizora, umjesto da provode vrijeme s njima u igri, a 60 posto bi htjelo da njihovi roditelji rade manje. Čak dvije trećine želi provoditi više vremena u igri sa svojim roditeljima.

"Roditelji priznaju kako njihovoj djeci nedostaje pažnja, a djeca također osjećaju utjecaj toga – očajno žele da roditelji provode više vremena s njima. Mnogi roditelji donose posao kući, a to negativno utječe na odnos s njihovom djecom. Oni moraju zapamtiti kako je igranje s djecom sjajan način ublažavanja stresa", objasnio je James Carnduff u ime osiguravajuće kuće Admiral, koja je provela ovu anketu 3.000 zaposlenih roditelja i njihovih mališana.

Jeste li dovoljno sa svojim djetetom?

 K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!