Sretna mama – sretno dijete

mama i sin2

Djeca su najsretnija kada su njihove mame sretne, pokazalo je istraživanje britanskih stručnjaka.

Gotovo tri četvrtine malih ispitanika čije su majke bile zadovoljne svojom vezom bilo je sretno. No s druge strane, kada su njihove majke nesretne i nezadovoljne, samo je 55 posto mališana "potpuno zadovoljno svojom obitelji". Nažalost, očevi su u ovoj priči izvukli deblji kraj – njihova sreća nimalo se ne odražava na sreću ili zadovoljstvo djece.

Do ovih su zaključaka stigli britanski istraživači nakon što su ispitali djecu staru između deset i 15 godina iz čak 40.000 obitelji o njihovom obiteljskom životu.

Pokazalo se kako je njihov odnos s majkom i ocem najvažniji pokazatelj sreće, a mališani su najsretniji ako žive s oba roditelja, neovisno o tome jesu li to biološki roditelji ili posvojitelji.

"Ovi rezultati pokazuju kako su veze u obitelji i sreća roditelja ključ sreće mladih. Suprotno raširenom vjerovanju kako djeca samo žele provoditi svoje vrijeme igrajući video igrice ili gledajući TV, ustanovili smo kako su najsretniji kada se druže s roditeljima ili braćom i sestrama", tvrdi dr. Maria Iacovou iz Instituta za društvena i ekonomska istraživanja, voditeljica studije.

Sretnija su bila djeca koja nisu imala mlađu braću ili sestre i ona koja su jela najmanje tri obroka tjedno sa svim članovima obitelji.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!