5 stvari koje vam govori vaše tijelo!

muskarac u ogledalu

Znanstvenici smatraju da određene fizička obilježja mogu ukazivati na povećan rizik od oboljenja od Alzheimera, dijabetesa ili raka.

Ukoliko se u sljedećim navodima prepoznate, bez panike! Sve što je potrebno je držati se mjera opreza:

1. Dužina prsta
Žene čiji je kažiprst kraći od prstenjaka dva su puta više sklone osteoartritisu u području koljena, pokazalo je nedavno britansko istraživanje. Ovo obilježje inače je karakteristično za muškarce. Žene s kraćim kažiprstom imaju nižu razinu estrogena što igra ulogu u razvoju osteoartritisa.

Mjera opreza:
Ojačajte mišiće koljena. Dok sjedite, ispružite noge paralelno s podom i zadržite 5 do 10 sekundi. Ponovite deset puta.

2.  Dužina nogu

Ako su vaše noge zdepaste, trebate se pobrinuti za jetru. Prošlogodišnje istraživanje pokazalo je da žene s nogama dugim oko 70 cm i manje mogu imati povećanu razinu čak četiri enzima koji upućuju na bolest jetre. Pritom su bitni faktori poput prehrane tijekom djetinjstva – oni utječu ne samo na rast osobe, već i na razvoj jetre.

Mjera opreza:
Izbjegavajte toksine koje jetra treba probavljati duže vrijeme. Nosite masku i rukavice svaki put kad čistite s jačim kemikalijama. I naravno, ograničite unos alkohola. Jedna čaša navečer je dobrodošla, ali zalijevanje svakog obroka i nije vam baš potrebno.

trcanje istezanje13. Osjetilo mirisa
Starije osobe koje ne mogu prepoznati miris banane, limuna, cimeta ili drugih namirnica, pet su puta skloniji oboljenju od Parkinsonove bolesti, pokazalo je nedavno istraživanje. Stručnjaci su zaključili da je dio mozga odgovoran za olfaktivne podražaje "prvi na udaru" prilikom oboljenja od Parkinosna. I ne samo to, osjetilo mirisa počinje "štekati" 2 do 7 godina prije službene dijagnoze bolesti.

Mjera opreza:
Počnite uzimati omega-3 masne kiseline. One potiču otpor moga prema MPTP toksinu, koji je odgovoran za razvoj Parkinsonove bolesti.  

4. Dužina ruke
Imate problema s dosezanjem svojih nožnih prstiju, čak i ako ste poprilično gipki? Žene s kraćim rukama sklonije su Alzheimerovoj bolesti od onih s dužim rukama. Ukoliko ste tijekom tijekom rasta i razvoja tijela unosili manje nutritivnih namirnica, također imate predispozicije za kognitivna oboljenja, kažu stručnjaci Tufts Sveučilišta.

Mjera opreza:
"Uposlite" mozak! Upišite tečaj slikanja, francuskog jezika ili keramički tečaj. Ako uposlite mozak stimulativnim aktivnostima bit ćete manje podložni Alzheimerovim bolestima.

5. Veličina lista (na nozi)

Francusko istraživanje ukazuje na to da su žene s manjim listovima u većanoj opasnosti od moždanog udara. Potkožna mast u većim listovima povlači masne kiseline iz krvotoka i "skladišti" ih tamo gdje su manje rizični.

Mjera opreza:
Ne moraze nabildati noge, ali možete češće popiti zeleni čaj – on će vaše srce održavati zdravim. Japansko istraživanje koje je uključilo više od 40.000 ispitanika, pokazalo je da su oni koji su konzumirali oko pet šalica zelenog čaja dnevno bili u najmanjoj opasnosti od oboljenja od srčanih bolesti i moždanog udara.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!