Bratska ljubav štiti od depresije

djeca, prijateljstvo, dijeljenje, dobrota

Želite zaštiti svoje dijete od depresije? Rodite mu sestru! Naime, znanstvenici su otkrili kako su djeca koja imaju sestru zaštićena od lošeg raspoloženja i depresije.

Riječ je o jednom od nekoliko intrigantnih rezultata novog istraživanja Brigham Young Sveučilišta o utjecaju koji braće i sestre imaju jedni na druge.

"Čak i nakon što uzmemo u obzir utjecaj roditelja, braća i sestre imaju jedinstveni značaj. Oni jedni drugima daju "ono nešto" što im roditelji ne mogu pružiti", objasnila je profesorica Laura Padilla-Walker.

kU istraživanju je sudjelovalo 395 obitelji s više od jednog djeteta, od kojih je barem jedno bilo adolescent u dobi od 10 i 14 godina. Istraživači su prikupili mnoštvo informacija o dinamici svake obitelji, te ih nadopunili godinu dana kasnije. Statističke analize su pokazale da su adolescenti koji imaju sestru zaštićeni od osjećaja usamljenosti, nevoljenosti, krivice, niskog samopoštovanja i osjećaja straha. Pritom nije važno je li sestra mlađa ili starija.

No, nemojte misliti kako sva zasluga pripada samo sestrama. I braća su važna! Naime, studija je pokazala bratska ljubav promovira dobra djela, kao što su pomaganje susjedu ili brižnost za mlađu djecu u školi. Odnos između braće i sestara koji se vole te dobro slažu i dobrih djela bio je dva puta jači nego veza između roditeljstva i dobrih djela.

"Roditeljima s malom djecom želimo poručiti: potičite bratsku ljubav. Kad se mališani pretvore u adolescente, upravo će ta bratska ljubav predstavljati zaštitni faktor", zaključuju znanstvenici.

Rezultati istraživanja su objavljeni u najnovijem izdanju časopisa Journal of Family Psychology.


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!