Mudrost dolazi s godinama!

Zena, starost, ljepota, njega, koza

Ako do sada niste vjerovali u izreku "mudrost dolazi s godinama", pravo je vrijeme da počnete cijeniti ovu mudru narodnu poslovicu!

Naime, nova je studija otkrila kako starije osobe imaju bolje razvijene vještine za rješavanje društvenih sukoba. Tako seniori moglu lakše sagledati problem i to s nekoliko točaka gledišta. Oni su, osim toga, više zainteresirani za traženje kompromisa.

Upravo su zbog svih ovih atributa osobe u dobi od 60 godina i starije općenito mudrije od mlađih ljudi, rekli su istraživači.

k"Odavno se vjeruje kako su starije osobe mudrije. Sada napokon imamo dokaz koji potvrđuje kako su naša vjerovanja bila točna. Možemo zaključiti kako starost donosi mudrost, neovisno o društvenoj klasi i razini inteligencije", izjavio je Richard Nisbett, profesor psihologije sa Sveučilišta Michigan.

Rezultati istraživanja su objavljeni u online izdanju časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences.

U istraživanju je sudjelovalo 247 osoba koje su bile podijeljene u tri dobne skupine: 25 do 40; 41 do 59; te 60 godina i više. Sudionicima su tada predstavljene tri priče o socijalnim sukobima, nakon čega su zamoljeni da razmisle o scenarijima kojima bi željeli okončati priče. Njihovi odgovori su zatim ocjenjivani po principu mudrosti ili sposobnosti da koriste inteligenciju za društveno dobro", rekao je profesor psihologije Nisbett.

Zanimljivo je kako su ispitanici u dobi od 60 godina imali viši postotak mudrosti od druge dvije dobne skupine, otkrili su znanstvenici.

"Ovo će otkriće "začepiti usta" svim zločestim osobama koje tvrde kako od seniora nema nikakve koristi. Oni možda neće usvajati nova znanja kao mladi, ali ako dođe do socijalnog konflikta potražite njihov savjet. Oni će vam pomoći u pronalasku pravog rješenja!", zaključili su stručnjaci.


K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!