Muškarci su osjetljiviji na bol nego žene

muskarac-stres-glavobolja-bol

Kada su bile izložene umjereno bolnom podražaju, ženski prag na osjetljivost se povisio.

Prijašnja su istraživanja tvrdila kako su žene osjetljivije na bol nego muškarci, no najnovija studija kanadskih znanstvenika pokazala je suprotno.

Oni su izložili 32 odraslih ljudi umjereno bolnim stimulacijama (uređaj stavljen na kožu isijavao je toplinu). Isprva, žene su ocijenjene osjetljivijima na bol, no nakon 20 sekundi situacija se promijenila. Kazale su kako se njihov prag na intenzitet boli povisio, te su se prestale "živcirati". Dakako, muškarci nisu podijelili ovakve rezultate.

bolRazlika među spolovima postala je veća kada su sudionici bili izloženi izvoru topline drugi i treći put: žene su osjećale manju bol, te su se manje živcirale oko toga nego "jači" spol. Stimulacija toplinskom boli trajala je 30 sekundi po intervalu, a žene su se brže prilagodile situaciji nego muškarci.

"Ova nam studija nalaže kako je krivo reći da su žene osjetljivije na bol", čelnica istraživanja Javiera A. Hashmi pri Sveučilištu u Torontu je kazala novinarima.

Moguće objašnjenje ove razlike u poimanju boli među spolovima jest razlika u načinu na koji mozak reagira na bol, tj. inhibira signale boli, jednako kao i psihološki aspekti percepcije boli. Ovo je tek početak istraživanja koje zahtijeva podrobniji pogled u mozgove žena i muškaraca.

No, postoji li razlika u percepciji kratkoročne i kronične boli? Mogu li se žene jednako dobro nositi s kroničnom boli?

"Ova se mogućnost čini paradoksalnom, međutim, ako žene imaju jedinstveni fiziološki mehanizam koji im pomaže prilagoditi se boli, onda je moguće da štetni utjecaji na ovaj sustav mogu ženu učiniti posebno ranjivom na kroničnu bol", izjavila je Hashmi.

Rezultati istraživanja koji su objavljeni u časopisu Pain promijenili su način na koji percipiramo žene kada je u pitanju tolerancija na bol.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!