Najljepši trenutci su oni povezani s drugim osobama

djeca, igra, prijatelji

Osobne epizode uspjeha, promaknuća, klijenti ili diploma u ruci prosječnoj osobi ne predstavljaju najsretniji trenutke u životu. Naprotiv, to predstavljaju društveni događaji.

"Većina nas se većinu vremena pokušava fokusirati na individualna postignuća, poput posla, hobija ili školovanja, no, ovo istraživanje upućuje kako su događaji koji nam donose najviše sreće, ali i s druge strane imaju mogućnost zadavanja najviše boli, upravo društveni događaji – povezivanje s drugima i osjećaj povezanosti s njima", objasnila je Shira Gabriel, profesorica psihologije Sveučilišta u Buffalu, ujedno i jedna od autora studije.

Njen je tim došao do ovog zaključka nakon što su provedene četiri studije nad preko 370 osoba. Prethodna su istraživanja uglavnom pokazala kako su najintenzivnija emocionalna iskustva ona koja se odnose na individualne događaje koji ne uključuju druge osobe, poput ostvarenja nekog osobnog cilja.

Međutim, najnovije istraživanje je pokazalo kako osvajanje nagrada ili promaknuće na poslu ne predstavlja jedan od najsretnijih trenutaka u životu ispitanika. Upravo suprotno, najintenzivniji trenutci (najljepši ili najgori) su oni kada su bliske veze započete ili završene – kada se ljudi zaljube ili prekinu vezu, kada se sprijatelje s nekim, kada netko njima blizak umre ili kada im je srce slomljeno.

"Ukratko, trenutci povezivanja s drugima su najviše ganuli osobe", tvrdi psihologinja Gabriel.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Self and Identity.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!