Plavuše manje zarađuju

zena-posao-tajnica

Stereotip priglupih plavuša koje kasno pale još je uvijek živ na radnom mjestu, pokazalo je istraživanje.

Plavuše su plaćene manje za isti posao nego brinete ili crnke kada je u pitanju početnički posao.

Australska stručnjakinja makroekonomije rada Geni Dechter istražila je učinak boje kose zaposlenica na visinu njihove plaće, te ustanovila kako je ona bitna za početničke plaće mladih žena, ali ne i muškaraca.

Razlika u plaćama između plavuša i zaposlenica s drugom bojom kose je veća što su zaposlenice obrazovanije. Konkretnije, razlika između visokoobrazovanih žena iznosi devet posto, ovisno o njihovoj boji kose.

"Dok boja kose ne utječe na postignuća u obrazovanju ili kognitivne sposobnosti, fakultetski obrazovane plavuše su manje plaćene na početku radnog vijeka nego njihove kolegice koje su brinete. No, razlika u plaći se smanjuje s iskustvom i u potpunosti nestane nakon pet godina radnog iskustva", objasnila je Dechter.

Doktorica Dechter, koja je sama brineta, tvrdi kako je biti plavuša ekonomski nezahvalno u zapadnim kulturama.

Razlika u plaćama se ne događa zato što plavuše biraju različite profesije ili zbog statističke diskriminacije – zaposlenici nemaju manja očekivanja od plavuša. "Možda je posrijedi složenija struktura preferiranja – iz nekog razloga poslodavcima se ne sviđaju plavuše", zaključila je čelnica istraživanja.

S druge strane, nedavno je akademsko istraživanje Sveučilišta u Kaliforniji pokazalo kako su plavuše agresivnije i samopouzdanije nego brinete ili crvenokose žene.

Razlog tome je što one privlače više pozornosti nego žene druge boje kose, muškarci ih općenito smatraju atraktivnijima, te su navikle da se stvari odvijaju prema njihovim željama, tvrde istraživači.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!