Stariji očevi imaju socijalno nevješte sinove

obitelj trci

Dob očeva povezana je sa smanjenim socijalnim vještinama njihovih dječaka. Što su očevi stariji, to su im veće šanse za dobivanjem sinova koji će biti socijalno nevješti u pubertetu.

Prethodne studije izraelskih znanstvenika pokazale su kako stariji očevi imaju veće šanse za dobivanjem dječaka koji boluju od autizma i imaju niži kvocijent inteligencije.

otac i sin"Postoje podaci koji pokazuju kako starija dob roditelja dovodi njihovu djecu do većeg rizika od oboljenja određenih bolesti", tvrdi doktor Mark Weiser . "Neke bolesti poput šizofrenije čine se češćima ako su roditelji stariji. Ovo fascinira doktore i psihologe, no zapravo, ne razumiju zašto se to događa".

Znanstvenici su pregledali podatke vojske Izraela za 450000 muških tinejdžera. Svi su odgovorili na pitanja koliko dobrih prijatelja imaju, imaju li djevojku, vole li više biti sami ili s prijateljima, koliko često izlaze petkom navečer i sl.

Uzimajući u obzir varijable u kvocijentu inteligencije, socioekonomski status i poredak rođenja u obitelji, istraživači su zaključili kako je loše društveno funkcioniranje 50 posto više prisutno u dječaka čiji su očevi stariji od 45 godina.

"Moguće je da se muškarci s lošijim društvenim vještinama kasno ožene, te tako prenesu ove karakteristike na sinove", izjavio je doktor Weiser.

Rezultati su zanimljivi kliničkim istraživačima koji žele saznati više o načinu na koji dob roditelja utječe na mentalno funkcioniranje potomstva

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!