Tipična ponašanja tinejdžera koja mogu upućivati na mentalne probleme

mladi, Shutterstock 648574462

Svaki roditelj tinejdžera je već upoznat s promjenama raspoloženja, distanciranjem i obrambenim stavom svog djeteta, pa iako to često zna biti izvor stresa cijele obitelji, najčešće se radi o normalnom ponašanju.

"Važno je da roditelji znaju kako se radi o normalnom ponašanju, koje, iako je teško prihvatljivo, mora se razumjeti.", pojašnjava Laura Grubb s Američke akademije za pedijatriju. Napominje da otprilike 85 posto mladih ljudi prođe to razdoblje bez prevelikih problema, ali što s preostalih 15 posto tinejdžera koji se možda bore s ozbiljnijim problemom?

Kako bi roditelji trebali uočiti razliku?

Donosimo četiri situacije u kojima bi roditelji mogli primijetiti promjenu ponašanja kod djeteta, od onog "tipičnog" do onog koje bi moglo zahtijevati malo više pažnje. 

Spavanje

Tipično ponašanje: Oni imaju potpuno različit biološki sad od male djece i odraslih. Njihov organizam obično želi spavati od 1 sat iza ponoći do 11 sati prije podne. 

Potencijalno opasno ponašanje: Ako vaše dijete spava cijeli dan, izolira se od prijatelja ili uopće ne želi spavati, stručnjaci se slaži da bi to mogao biti simptom ozbiljnijeg problema. 

Bojite se napada panike? Psiholozi savjetuju kako reagirati, pomoći, smiriti se...

Promjena raspoloženja

Tipično ponašanje: "Frustracije, iritacije i promjene raspoloženja su normalne.", navodi dr. Vinay Saraga, te smatra kako je to doba tranzicije i svatko to mora proći. 

Potencijalno opasno ponašanje: Ako se vaše dijete ne može nositi s najsitnijim problemima bez da izgubi kontrolu ili odgovaraju nasiljem, radi se o upozorenju koje se ne bi smjelo ignorirati. 

Ocjene

Tipično ponašanje: Jasno je da je u ovoj dobi najteže sjediti na mjestu i učiti, pa male promjene u ocjenama nisu ništa neobično. 

Potencijalno opasno ponašanje: Ako se ponašanje promijenilo – od velike zabrinutosti za ocjene do potpune nezainteresiranosti, ili ne mogu spavati zbog brige, to je ponašanje koje može zabrinuti. 

Konzumacija alkohola i eksperimentiranje

Tipično ponašanje: Iako bi svaki roditelj najrađe izbjegao da mu dijete ikad proba alkohol, sva istraživanja ukazuju da će do 21 godine barem probati jedno alkoholno pice. Iz tog je razloga važno razgovarati s djetetom o svemu. 

Potencijalno opasno ponašanje: Dok je eksperimentiranje normalno, ako primijetite da je češće pod utjecajem alkohola, možda ima problema s anksioznošću ili nekim sličnim stanjem.

Plavooki su rijetki, ali ova kombinacija boje kose i očiju je jedinstvena!

A. A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!