Video igrice pomažu koncentraciji u kriznim situacijama

pucacina, video igrica

Ako vaš tinejdžer voli provoditi svoje sate ispred računala igrajući neku "pucačinu", nemojte mu braniti ovu aktivnost.

Iako su kompjuterske ili video igrice često na meti kritičara jer "potiču nasilno ponašanje" ili navikavaju igrače na sjedilački način života, američki stručnjaci ističu kako one imaju i svoju pozitivnu stranu.

Istraživači Sveučilišta Rochester su analizirali način na koji igranje akcijskih video igrica može utjecati na sposobnost nošenja s izrazito velikom količinom vizualnih podataka koje svakodnevno procesuiramo. Ustanovili su kako video igrice prepune akcije, kao što su Call of Duty, HALO, Battlefield, Counter Strike iliTeam Fortress, omogućavaju bolju vizualnu pozornost igrača nego kao što je slučaj kod osoba koje ne igraju ovakve brze i žestoke igrice.

Ova mentalna vještina omogućava koncentriranje na bitne vizualne informacije dok se svi ostali nepotrebni podaci ignoriraju. Na ovaj način možemo prepoznati lice prijatelja u mnoštvu na koncertu ili voziti automobil zakrčenom prometnicom bez bojazni od "zamora zbog velike količine vizualnih podataka".

Ovakav učinak su imale samo brze igrice prepune akcije koje su naglašavale brze reakcije igrača na vizualne informacije i zahtijevale podijeljenu pažnju.

"Baš kao što se vozači moraju koncentrirati na cestu, druge automobile i moguće prepreke dok ignoriraju druge informacije, suvremene akcijske igrice postavljaju teške zahtjeve koji se tiču pažnje na igrače. Kod ovih igara osobe moraju ciljati i pucati precizno u središtu ekrana,dok konstantno traže druge neprijatelje i objekte koji se brzo kreću", objasnio je Bjorn Hubert-Wallander, jedan od voditelja istraživanja.

Osim što daju mladima dozvolu za provođenje vremena ispred računala, rezultati ovog istraživanja također imaju važnost za vojnu obuku i kliničku rehabilitaciju za tegobe kao što je ambliopija (pojava oslabljenog vida na jednom oku).

Studija je objavljena u časopisu WIREs Cognitive Science.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!