Zaposlenici plaćeni po satu sretniji

poslovni uspjeh1

Najnovije istraživanje Sveučilišta u Torontu i Stanfordu pokazalo je kako je način isplate zaposlenika povezan s njihovom srećom i zadovoljstvom.

Čini se kako novac ipak može kupiti sreću! Tako bar pokazuju podaci istraživanja povezanosti između načina plaćanja i sreći zaposlenika.

Istraživači tvrde kako se osobe koje su isplaćene na temelju radnih sati više fokusiraju na svoju plaću, nego oni koji zarađuju fiksni kruh sa sedam kora. Ovo neprestano obraćanje pažnje na vrijednost vremena radnika koja se odražava na plaći utječe na razinu zadovoljstva koje on osjeća: ukoliko je plaća visoka, zaposlenik je sretniji, a više su sretniji oni koji su plaćeni na temelju broja radnih sati.

timski radJednako tome, zaposlenici koji su slabije plaćeni po satu manje su sretni. Visina njihove zarade postaje aspekt pomoću kojeg identificiraju svoju sreću.

Istraživači su istražili povezanost između prihoda i sreće tako da su se koncentrirali na organizacijske argumente koji povezuju vrijeme i novac. Rezultati su objavljeni u časopisu Personality and Social Psychology Bulletin.

"Velik dio naše svakodnevice je podložan mnogim organizacijskim praksama isplate koje mogu rezultirati različitim načinima razmišljanja, kao što je monetarna vrijednost nečijeg vremena. Važno je razmotriti širi kontekst u kojem ljudi žive i rade kako bismo bolje razumjeli odrednice sreće", tvrde autori studije Sanford E. DeVoe i Jeffrey Pffer.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!