Zašto sve shvaćate preosobno?

svada, par, spavaca soba

U kojoj se mjeri razlikuje shvaćanje svega osobno od drugih socioloških uzoraka i emocija poput ljutnje, osjetljivost ili sramežljivosti?

Čini se kako je pretjerana osjetljivost jedan on najmanje istraženih socijalnih problema društva, a opet na ovaj problem nailazimo u svakodnevnoj komunikaciji s kolegama, partnerima, prijateljima ili članovima obitelji.

"Apsolutno je bolno. Kada nešto shvatimo osobno, obično je to povezano s nekim oblikom odbacivanja. Korijene vuče iz vremena kada smo se osjećali posramljeno kao djeca", tvrdi Elayne Savage, trenerica za veze i odnose na poslu.

Osjećaj odbacivanja proširi se na vjerovanje kako nas netko osuđuje, kritizira ili nam se izruguje. Nismo se dobro osjećali u svojoj koži u određenom razdoblju djetinjstva i to je ostavilo duboke i dugotrajne psihološke tragove kojih nismo ni svjesni.

Većina ljudi ne percipira problem dok on ne ostavi trag na intimnom području ili na poslu. Pretjerano osjetljive osobe tumačit će šefovu izjavu "Moraš ubrzati projekt i prije završiti s poslom. Presporo radiš" kao napad, a ne konstruktivnu i objektivnu kritiku. Partnerova opaska za vrijeme ručka kako je jelo neslano, u glavi takve osobe zvučat će sasvim drugačije: "Ne znaš kuhati".

Bez pretjerivanja, možemo reći kako gotovo svaka osoba ima svoje "područje osjetljivosti", nešto što ih je povrijedilo (najčešće u djetinjstvu) i zbog čega se osjećaju posramljeno. Pretjerano osjetljive osobe koje sve shvaćaju osobno ne mogu nastaviti sa svojim životom i uvijek se vraćaju na situacije u kojima su bili izostavljeni ili napadnuti. Osjećat će se napadnute i morat će vas napasti kako bi se obranile.

"Osobe koje su osjetljive oko određene stvari imaju radar ili mrežu i uvijek uhvate vaše komentare", tvrdi Rachna Jain, klinička psihologinja.

Ako shvaćate sve osobo, morate prvo shvatiti da je problem u vašem tumačenju, a ne u nečemu što su vama rekli. Ne brinite se oko sitnica – one su sitnice. Razvedrite se i nemojte se toliko ozbiljno shvaćati. Nije svaki razgovor pitanje života i smrti.

Jedine osobe koje moraju ozbiljnije shvatiti svoje riječi su roditelji – oni će svojoj djeci usaditi obrazac reagiranja svojom kritikom i opaskama.

Jedine osobe koje moraju ozbiljnije shvatiti svoje riječi su roditelji – oni će svojoj djeci usaditi obrazac reagiranja svojom kritikom i opaskama. Djeca su nestašna i ne možete od njih očekivati da se ponašaju kao odrasli i sve razumiju. Kada nešto krivo naprave, nemojte se izderati na njih. Strpljivo im objasnite gdje je greška i što trebaju promijeniti. Najgore što možete napraviti jest okriviti ih i otići. Vi neće ni primijetiti taj razgovor zbog tisuću briga koje imate u glavi, ali vaše će ga dijete zapamtiti za cijeli život i bit će njime označeno.

Ako imate više djece, savjetujte im neka se igraju zajedno. U obiteljima s nekoliko djece, uvijek je jedno izostavljeno iz zajedničkih aktivnosti. Vaš mališan neće shvatiti pravi razlog toga, nego će misliti kako nije dovoljno dobar kako bi se mogao igrati s drugima. Okrenut će se prema sebi i postati sramežljiv.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!