Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Problemi sa štitnjačom

Adenom hipofize

Objavljeno: 12.04.2015.

Poštovani, muškarac sam i imam 22 godine. Zbog raznih simptoma sam bio na MR mozga i vratne kralježnice. Na MR-u je rečeno da je adenohipofiza voluminoznija s kupolastim izbočenjem kranijalno uz kraniokaudalni dijametar oko 8 do 9 mm. Zbog toga sam upučen vaditi sve hormone. Prolaktin mi iznosi 830.7 (86-324), ukupni kortizol 828.4 (171-536), DHEA-S 15.72 (5.73-13.4), TSH 277.77 (0.34-5.60), T4 35.23 (78-157), T3 1.32 (1.34-2.73). Ostali hormoni (Estradiol, LH, FSH, ukupni testosteron, ACTH) su uredu. Inače imam simptome lagane nestabilnosti na nogama, vrtoglavicu, osjećaj nervoze, uznemirenosti itd. Naručen sam kod endokrinologa pa ću vidjeti što dalje. Molim Vas recite mi jesu li ove vrijednosti zabrinjavajuće i eventualno što bi se moglo pretpostaviti na osnovu navedenih brojki? Hvala

Kod Vas bi se moglo raditi o adenomu (dobroćudnom tumoru hipofize). Potrebno je učiniti detaljniji MR  (3 tesle) hipofize, kojim je moguće vidjeti detaljnije strukturu hipofize. Ukoliko se to potvrdi da se radi o adenomu hipofize, trebat će vjerojatno operacija adenoma. Imate povišene vrijednosti hormona koje luči hipofiza, a neke od njih jako povišene kao TSH 277.

Slična pitanja