Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Problemi sa štitnjačom

Hipotireoza, koprivnjača i bol u zglobovima

Objavljeno: 23.09.2015.

Poštovani, imam 40 godina. Prije 9 mjeseci sam postala mama po drugi put. Nakon poroda sam se udebljala 7 kilograma tako da sada imam 77 kg koliko sam imala i na kraju trudnoće. U trudnoći sam se udebljala 12 kg. Moja normalna kilaža je oko 65 kg. Isto mi se dogodilo i nakon prvog poroda. Budući se jako iscrpljeno i umorno osjećam kontrolirala sam hormone štitnjače prije dva mjeseca i ovo je nalaz TSH (mIU/L) 33,771, slobodni T4 6,97 (pmol/L). Ja sam višak kilograma pripisala dojenju, a izgleda da je ipak još nešto tome doprinijelo. Bila sam na pregledu štitnjače kod liječnika (nalaz u privitku). Rekla mi je da imam kroničnu upalu štitnjače. UZV uredne veličine, oblika, izrazito hipoehogena, promijenjena po tipu upale. Pijem Eutyrox 75 ug svako jutro. Moram priznati da i nakon dva mjeseca ne osjećam poboljšanje mog općeg stanja. Užasno me bole zglobovi na zapešću ruka, bole me obje pete tako da ujutro ne mogu normalno hodati, a kile ne padaju. Na koži imam koprivnjaču koja me dodatno izluđuje, a nju imam od kada sam rodila. Ponovila sam nalaze, a ovaj put i anti tijela. TSH 5,549 T4 12,8 Anti TG 87,99 (0,00-115,00) Anti TPO 8,30 (0,00-34,00) Liječnica kaže da po nalazima antitijela imam Hashimoto. Nije mi jasno kako kada su mi vrijednosti unutar granica. TSH je i dalje visok, a dr. kaže da nastavim sa 75 mg. Dali bi trebalo povisiti dozu? Moram napomenuti da sam nakon prvog poroda imala slične simptome osim koprivnjače i da se sve normaliziralo nakon što sam prestala dojiti. A kila su se tada sama istopila. Nažalost tada nisam kontrolirala štitnjaču. Najljepše Vas molim za Vaš savjet i odgovor. Unaprijed zahvaljujem na pomoći. S poštovanjem.

Prema nalazima koje ste poslali imate hipotireozu (tj. sporiji rad štitnjače), ali nemate Hašimotov tiroiditis, jer su Vam vrijednosti antitijela uredne. Vi biste trebali uzimati veću dozu Euthyroxa, ali to Vam liječnik ne može propisivati na ovaj način.  Vaši bolovi u zglobovima, osobito u petama mogu biti povezani s Vašom tjelesnom težinom, koju bi trebalo smanjiti. Kada štitnjača sporije radi, povećana je sklonost debljanju, ali svakako morate i paziti koliko i što jedete. Sada ste u dobi (nakon 40.-te godine života), kada se počinju mijenjati i spolni hormoni (progesteron, estrogen) što uzrokuje usporavanje  metabolizma  tj. sporije se razgrađuje hrana koju jedemo i uz manje kretanja lakše se taloži u masno tkivo. Svakako znatno smanjite ili izbacite iz prehrane kruh, tijesto, slatkiše, masnoće i svaki dan pištite što ste pojeli, tako ćete imati najbolju kontrolu nad unosom kalorija.