Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Psihološki problemi

Imam 28 godina i nikad nisam imala dečka

Objavljeno: 18.06.2019.

Imam 28 godina. Moja mama misli da ja ne trebam imati dečka, čak ni prijatelja muškog, nitko joj ne odgovara, na pitanje o dečkima gleda na to kao da je to nešto nenormalno, nikad i nisam imala dečka samo flert. Što učiniti?

Smješteno u Psihološki problemi

Vaša mama ima potpuno pravo misliti da ne treba imati ni prijatelja ni dečka, ali nek to mišljenje zadrži za sebe. Vjerojatno ste se vi rodili po duhu svetom pa je zaključila da ni za to ne treba muškarac. Ne znam kakva je vaša majka imala iskustva s muškarcima, ali kakva god su bila to su njezina iskustva i govoreći vam da ne biste trebali imati muškog prijatelja i dečka zapravo vam radi štetu.
I muškarci su ljudi. Ima ih svakakvih, kao i žena. Predrasuda da su svi muškarci loše osobe je samo predrasuda. Zato se i tako zove. U realnom životu postoje žene koje lažu, potkradaju, varaju, manipuliraju i iskorištavaju svoje supružnike i kad bi neki muškarac zaključio da su sve žene takve i to bi bila predrasuda. Vi birate, a ne oni vas. Zamislite da ste kupili novi auto koji vam se stalno kvari. Što biste napravili? Biste li ga i dalje stalno popravljali ili biste ga prodali što prije i kupili novi? Mislim da je odgovor ovo drugo. 
Život bez ljubavi je isprazan život, a ljubav dobivamo od prijatelja i partnera. Ljubav djeteta nikada ne može nadomjestiti ljubav parnera, a ni obrnuto, jer su to dvije različite vrste ljubavi. Ljubav prijatelja je jednako tako važna. Ne kaže se bezveze da si bogat čovjek ako imaš samo jednog pravog prijatelja. Prijatelji nam mogu biti i muškarci i žene, a i ta prijateljstva su različita. Ponekad je savjet muškog prijatelja vrijedniji od deset kava s prijateljicom, jer je muško iskustvo i pogled na svijet opet različit od ženskog i otvaraju nam nove poglede na stvari koje ženski mozak u tom trenutku ne vidi. Osim toga, intimna ljubav započinje prijateljstvom. Kako će se itko zaljubiti u vas i vi u njega ako si niste dali priliku da se upoznate?
Kažete da mami nitko ne odgovara. Moje pitanje za vas je: zašto bi netko tko vama odgovara trebao odgovarati vašoj mami? Birate li vi prijatelja i dečka za sebe ili za nju?
Ima žena koje su u vašim godinama već rodile i dva put se rastale. Nema garancije za ništa na ovom svijetu. Jedino što možete je birati za sebe ono što vama odgovara, a ako vam ne odgovara onda krenite dalje. Ponekad i s prijateljicama raskidamo prijateljstvo, jer su bile neiskrene ili su nas povrijedile. Znači li to i da su prijateljice loše i da ih zato ne trebamo imati?
Život je hod na kojem ima i padova, ali svaki taj pad donosi novo iskustvo i kad tu lekciju savladamo onda na njoj više ne padamo. Iskustva su bogatstvo i ona nas čine zrelima i mudrima. Iskustvo nam daje blagost i razumijevanje pa je i daljnji hod kroz život lakši. 
Stvarajte svoja iskustva, jer samo tako ćete znati što je dobro za vas, a što ne. Budete li i dalje tražili potvrdu od mame to će i dalje biti njezino mišljenje, njezin strah, njezino iskustvo, a ne vaše.

Slična pitanja