Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Psihološki problemi

Imam problema s prethodnim vezama mog dečka

Objavljeno: 15.09.2020.

Muško sam, imam 17 godina,a moj dečko 23, homoseksualac sam. Imam problem vezano za prethodne veze mog dečka kao i on. Naime, u pitanju je problem kao Rebekin sindrom ili sindrom sjene gdje jednostavno imamo problem s prethodnim vezama. On se (valjda) pomirio s tim, ali ja ne ne mogu. Pričali smo i o seksu s prijašnjim partnerima i sada stalno u toku odnosa zamišljam da sam netko drugi, zamišljam scene seksa s tim prethodnicima u toku odnosa i ovako. Jako me to izjeda i ne znam šta da radim. Oboje smo dosta posesivni što se tiče naše veze! Molim pomoć.

Smješteno u Psihološki problemi

Pretjerana misaona zaokupiranost s bivšim vezama i ljubavnim odnosima vašeg sadašnjeg partnera u smislu uspoređivanja i ljubomore indikator su da kod vas postoji određena nesigurnost. Spominjete da ste vi i vaš partner dosta posesivni što dodatno potkrepljuje da je u pozadini vašeg problema zapravo nedovoljno visoko samopouzdanje i/ili manjak ljubavi i prihvaćanja sebe takvim kakav jeste. Za razliku od ljubomore koja se javlja kada u našem okruženju postoji neka stvarna treća osoba za koju procjenjujemo da može ugroziti naš postojeći partnerski odnos, posesivnostse pojavljuje i kad nema objektivne "prijetnje" u našem okruženju. Kada smo posesivni spram partnera često u svemu vidimo potencijalne prijetnje (npr. prijetnja od strane bivših partnera iako su bivši). Izražena posesivnost uzrokuje da stalno strepimo i sumnjamo.
Savjetovala bih vam da se okrenete prema sebi, da svoju pažnju (umjesto ne zamišljene eksterne prijetnje) usmjerite prema sebi. Drugim riječima, osvijestite koje su vaše kvalitete i vrline, a koje su to stvari na kojima želite dodatno raditi kako biste bili zadovoljniji sobom. Možda vam razgovor s dečkom može biti od pomoći. Pitajte ga zašto je s vama, što mu se najviše sviđa, koje vaše karakteristike najviše cijeni i zašto. Nemojte ići u komparacije s drugima, osobito ne bivšim partnerima. Svatko od nas je jedinka za sebe, sa svim manama i vrlinama. Uostalom, kakvi god bivši partneri bili, postoji razlog što su bivši, a ne više sadašnji. U otvorenom razgovoru s dečkom fokusirajte se na svoj postojeći odnos, kako ga možete učiniti još boljim i uživati u njemu.
Sretno!

Slična pitanja