Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Psihološki problemi

Izraženi simptomi stresa

Objavljeno: 09.03.2017.

Pušač sam već 3 godine,dnevno malo manje od kutije cigareta potrošim. Alkohol sam prije konzumirao,sada ga izbjegavam. Drogu i opijate nisam nikada ni probao. Naime,pod velikim sam stresom otkako sam počeo raditi (unazad 2 tjedna). U slobodno vrijeme ne mogu misliti ni na što drugo nego samo na posao,a to me izluđuje. Da stvar bude još gora kada legnem spavati non-stop mi je pred očima posao,a to mi još dodatno stvara i brigu s kojom jedva zaspim i tako po noći jedva ugrabim 3-4 sata spavanja. To nadoknadim preko dana kada dođem s posla,ali popodne ne spavam više od 2 sata . Zanima me kako da se riješim tog stresa,tj. kako da se nosim s njime,a nadam se da će mi vaš odgovor pomoći i u budućim sličnim situacijama...

Smješteno u Psihološki problemi

Dragi čitatelju, s obzirom na izražene simptome stresa koji se odražavaju kroz nespavanje, smatram da bi bilo najbolje da se obratite stručnjaku za mentalno zdravlje (psihologu, psihijatru, psihoterapeutu) za pomoć. Ne znam što je točno izvor stresa na poslu - da li je to sama priroda posla, međuljudski odnosi ili nešto sasvim treće - ali ovisno o izvoru stresa i mehanizmi za nošenje sa stresom su drugačiji. Ono što trenutno i kratkoročno može pomoći jest promjena fokusa kada nismo u situacijama stresa - primjerice, kod kuće je poželjno raditi stvari koje Vas opuštaju, koje Vaše misli usmjeravaju u nešto sasvim drugo. Hoćete li vježbati, čitati, šetati, slušati glazbu, izrađivati nešto rukama - ovisi o Vama i Vašim interesima. Bitno je samo da se u tom vremenu posvetite drugim stvarima. Slobodno vrijeme iskoristite na način da "napunite baterije".

No, s obzirom da je uvijek potrebno raditi na uzroku te da je rješavanje simptoma privremena pomoć, moj savjet jest da svakako potražite pomoć stručnjaka.
Sretno!
Slična pitanja